Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '17

 
Kategori
Kültürler
 

Yörükler dünyasına bir bakış (6)

Yörükler dünyasına bir bakış (6)
 

 Yörüklerde kadın:

Yörüklerde kadının ayrı bir yeri vardır. Çadırın orta direğidir kadın. Kadın Yörükler arasında kadın önemli bir saygınlığa sahiptir. Yörüklerde evin yönetimi en yaşlı kadın tarafından idare edilir.  Çünkü çocuk doğurur,  evlat yetiştirir,konuklarına kadın ağırlar,. Kilimi, çadırı, heybeyi, kolanı, kadın dokur, kadın yapar. Evin aşını kadın hazırlar.

Hayvanlardan genelde sütü kadınlar  sağar, Üzerlerine giyilen giysiyi kadınlar tarafından hazırlanır. Keçiden, koyundan kırkılan yünü, bin bir  renkli motiflere  dönüştürür,en güzel heybeler onların elinden çıkar.Çadırda  dumanı o  tüttürür.  Yörük kadını  çok maharetlidir  çalışkan ve üretkendir.Beş parmağında beş hüner vardır. Üretkenliğin. Sevginin ve vefanın eşsiz bir örneğidir. Derli, toplu bir anadır.

Erkeklere gelince ,evin güvenliğini sağlamaktan, çarşıya, pazara gitmekten sorumludurlar.Ayrıca develeriyle yakın köylerden, köylülerden yükünü para karşılığında taşırlar.

Yörükler tutucu insanlar değildir. Kadın, erkek dağda, bayırda rahatça bir araya gelir ve konuşurlar. Kardeşçe   sohbet  ederler.Genç  kız, genç erkek, delikanlı  ile birlikte koyun, keçi otlatırlar. Kaçma, göçme gibi olaylara pek sık rastlanmaz. Hiç bir kimsenin namusuna leke sürülmez.

 

Sözün özü: Yörükler ahlaklı, gözü, gönlü tok insanlardır. Dedikodulardan uzak kalırlar. Birlikte yaşamayı tercih ederler. Paylaşmayı bilirler.  Örneğin, yaylada kestiği keçinin boynuzunu atmaz, saklar, dönüşünde, yol kenarında rastladığı çerçilere boynuzundan bıçak sapa yapılır diye satmayı da bilir. Daha doğrusu  Yörükler  tutumlu insanlardır.( 7 )

 

7- Batı Akdeniz Bölgesi Yörükleri, Musa Seyirci,

     Der yayınları, İstanbul- 2000

 

Abdülkadir  Güler

05.06.2017-   SÖKE

 

 

            

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..