Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '17

 
Kategori
Deneme
 

Yörükler Türk Milletinin Asli Cevherleridir

Yörükler Türk Milletinin Asli Cevherleridir
 

Aslında onları daha önce dile getirmek istiyordum, bekledim ki belki MB yazarlarımızdan birileri güzel sözleriyle onları bize daha yakından tanıtır, daha güzel anlatır.

Belki de yazılmış da biz henüz okuyamadık. Bu yazımızda sizlere ülkemizdeki Yörüklerin kimliklerini, örf ve adetlerini, yaşam şekillerini, ülkemizin hangi yöresinde yaşadıklarını, ülkeye bağlılık ve sevgilerini anlatmak istedik.

Yörükler için Atatürk’ün söylediği sözler:   

Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk’ü yenemez” ( Mustafa Kemal Atatürk )

Yıllardır tanıdığım ve hala Toros dağları eteklerinden Mersin şehir merkezine gelmeyi hiç düşünmeyen Yörük dostlarımı zaman, zaman ziyaret eder onlarla yüz yüze, göz göze ve söz söze gelir hasret gideririz.

Hiç unutmam Mersin Cocak deresindeki Yörük dostlarımın Temmuz sıcağında bana içirdikleri ayran dişlerimin dokuz şiddetinde deprem geçirmesine neden olmuştu.

Sorduğumda buzdolabından değil, yer altında kullandıkları mutfaktan getirdiklerini bildirdiler. 92 Yaşındaki Ahmet amcanın hala Mersin merkezini görmediğini, doktora gitmediğini görünüşte bizden daha genç ve daha sıhhatli olduğunu dile getirmeliyim.

Yörük kelimesinin anlamı:

Hayvancılıkla geçinen, Toroslarda yaşayan göçebe Türk oymağı, Yürük. Anadolu’ ya gelip yurt tutan göçebe Oğuz boylarını (Türkmenleri) ifade eden bir kelimedir.

Türkiye’de Yörüklerin çok olduğu yerler:     

Türkiye' de Yörüklerin çok bulunduğu yer diye bir şey söz konusu değildir. Türkmen aşiretleri bütün Anadolu'yu Türkmenleştirmişlerdir Çünkü Türkiye Yörüklerden oluşmuştur. Türkiye'nin mayası Yörüklerdir

Yörük obaların örnekleri:

Eskiyörük, Horzum, Keşefli, Menemenci, Sarıkeçili, Tekeli (Ayrıca Türkmen ve Kazakların da Teke ve Tekeli oymakları var.) gibi obalar sayılabilir.

Yörük obaları ve soy kütükleri:  

Yörükler 63 ü büyük olmak üzere 2000 civarında obaya bölünmüştür. Osmanlıların 38. kuşaktan torunları bugün aramızda yaşamakta ve 600 yıllık soy kütüklerini bilmektedirler

Yörüklerin bölgelere göre dağılımı:

Ege Bölgesi: 2.200.000- Akdeniz Bölgesi: 3. 000.000- Marmara Bölgesi: 1.500.000- İç Anadolu Bölgesi: 2.250.000- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 40.000- Doğu Anadolu Bölgesi: 7.000- Karadeniz Bölgesi: 3.000- Toplam: 9.000.000 kişi oldukları iddia edilmektedir.

Yörükler kendilerini şöyle ifade ediyorlar:

Yörüklük Türklüğün orijinalidir, lakabıdır, bizzat kendisidir. Otantik ismidir. Osmanlı zamanında olduğu gibi şu anda da Yörük yurttaşlarımız arasında birlik, beraberlik, sevgi ve saygı ile yardımlaşma vardır.

Bunlar zaten Türk milletinin özelliklerindendir. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde değişik zamanlarda devamlı yapılan şölenlerle bu tür güzellikler ve milli kültürümüz yaşatılmaktadır.  

Eskiden olduğu gibi şimdi de Yörükler Türkiye için birleştirici bir çimento görevi görmektedir.Yörükler Türk Milletinin asli cevherleridir. Yörükler, ülke bütünlüğünü ve bağımsızlığını sembol ederler.  .   

Türkoğlu Türk’ tür özümüz bizim,

Yayladan yaylaya gider bizim göçümüz,  

Tarihe şan vermiştir bizim ceddimiz,   

Oğuz ile Osmanlıdır bizim kökümüz...

 

Yörük boyları ülkemizin hangi yöresinde:   

Şu an yurdumuzun her köşesinde yerleşmiş Yörük boyları ve aşiretler, Isparta- Antalya civarında Hayta Aşireti, Burdur - Konya civarında Honamlı Aşireti, Korkuteli - Kozan - Kadirli civarında Varsak Aşireti, Erdemli - Mersin - Nevşehir civarında Boynu inceli Aşireti, Kayseri de Avşarlar, Söğüt - Bilecik - Eskişehir - Kütahya - Bursa - Ankara civarında Karakeçili Aşireti Belli başlılarındandır.

Yörük yemekleri:

Yörük yemekleri arasında; Bulgur aşı (Etli pilav), Tarhana Çorbası, Yoğurtlu Yayla Çorbası, Gözleme, Mantı, Hamur aşı, Höşmerim, Keşkek, Lokma, katmer sayılabilir.

Yörüklerde erkek ve kadın kıyafetleri: 

Yörüklerde erkek kılığı zeybek kılığıdır. Üç etek zıbın bir arkada etek iki de yanda etek. Ayakta kısa zeybek donu veya pamuklu, yünlü uzun pantolon. Yakasız gömlek, işlemeli cepken. Bele büyük kuşak üzerinde silahlık. Silahlığın içinde koca bıçak, kulaklı bıçak, tabanca, tarak, ayna, makas, çakmaktaşı vs. bulunuyor. Kadınlar başa fes, fesin üzerine bir örtü. Ayakta edik veya çarık, üç tek entari giyilir Poşu, yağlık, yazma vs.

Anadolu’ da Yörükler üç türlü çadır kullanırlar:

Kara Çadır, Kıl Çadır, Çul Çadır Keçe Ev. Çadır çok kutludur, saygılıdır, dualıdır. Çadır için ataların duası denir. Bu sarsılmaz inanışı ocak ve atalar kültürünün devamı olarak düşünebiliriz. Çadıra kıtlık, bereketsizlik gelmez. Bir kurban kesip dua etmeden yeni çadıra girilmez. Türkiye’nin dört tarafında Türk aşiretleri ufak farklar dışında aynı maddi kültüre sahiptirler. Bu da onların nasıl bir kültür ve bir medeniyetten geldiklerini gösterir.

Yörük Atasözlerinden bazıları 

Aksi giderse yiğidin işi, / Kaymak yerke çıkar dişi, (Sarı keçili) / T arlada izi olanın harmanda yüzü olur, (Avşarlar) / Gayret imanın yarısıdır, (Honamlı) / Deh demeden yürüyen at, / Buyurmadan dutan evlat, / Bir de eyi çıktı mı avrat, / Nedeceksin düğünü, / Nedeceksin bayramı, / Gir oyna, çık oyna. / Hababam ha yürümez at, / Bir kaşık su vermez evlat, / Bir de dirliksiz çıktı mı avrat, / Nedeceksin ölümü, / Gir ağla, çık ağla.

Boyuna ve başa bağlanan Poşudaki renklerin anlamı:

Yörüklerin ataları gökkuşağındaki renkleri o kadar çok sevmişler ki o renklerden dokudukları poşuları başlarına ve omuzları üstüne bağlayarak bir simge gibi kullanmışlardır. Poşu Yörükler arasında tanışma bağı kuran bir parola gibi olmuştur.

Kendilerini yukarıdaki dörtlü mısrada yazılı sözlerle ifade eden Yörükler vatanımız Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar onları sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Gerçekten onlar ülkemizin bütünlüğünü ve bağımsızlığını sembol ederler. Yörükler Türk Milletinin asli cevherleridir.

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN    

 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..