Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '07

 
Kategori
İnternet
 

YouTube yorumlarından yayılan nefret ve faşizm

YouTube yorumlarından yayılan nefret ve faşizm
 

Türkiye'nin toplumsal analizini yapmak isteyenlerin en önce işe YouTube isimli internet sitesinden başlamaları gerektiğini sanıyorum.

YouTube isteyenin istediği videoyu insanları paylaşabildiği açık bir internet platformu. Böylesine açık bir platformda elbette çok çeşitli görüşlerden, bakışlardan, inançlardan pek çok değişik insanın çok çeşitli videosı var.

Ancak sorun videolardan çok yorumlar...

YouTube'da hemen her videodan altında yapılan onlarca yorumdan büyük bir faşizm ve hoşgörüsüzlük yayılıyor.

Çeşitli etnik gruplardan, çeşitli inanç mensuplarından binlerce insan alenen birbirini katliamla tehdit ediyor video altlarında.

Azınlıklar, çoğunluklar, ünlüler, siyasiler, ülkeler, kutsallar, ağza alınmayacak küfürlerle, doyuma ulaşamayan bir nefretle eleştiriliyor.

Kimse birbirini anlamak istemiyor, işin kötüsü bu yorumcular bize, ülkemizde bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olan, bunun üzerine bir de husumeti koyan ne kadar büyük bir militanlaşmaya hazır kitle olduğunu gösteriyor.

Klavye başında coşanların sokakta aynı coşkunluğu göstermeyeceği, internetin fazlasıyla iç dökmeye müsait bir alan olduğu aşikar. Fakat ortadaki niyetleri dahi korkunç buluyorum.

Herhangi bir siyasi görüş adına olması önemli değil, ancak, öldürmeye, katletmeye bu kadar arzulu, farklılıklardan bu kadar tiksinen, dahası bu kadar küfürbaz, ağzı bozuk kitlelerin varlığıyla yüzleşmek sanırım internet 21. yüzyılının bize getirilerinden biri.

Bilemiyorum, ülkemiz hep mi böyleydi de ortaya çıkmıyordu, yoksa bu son beş-on sene içinde yükselen zıtlaşmaların, sokak tarzı, düşük düzey ideolojik bakışın tavan yaptığı bir trend mi?

Ben maalesef (75-80 arasını saymazsak) durumu ikincisiyle yorumluyor, yine de geleceğin kötüye gitmeyeceğini, hem toplumsal mutabakatların ülkemizde daha bir oturup, hem de yazınsal gençlerin internet kültürünü geliştirebileceğini umuyorum.

 
Toplam blog
: 108
: 2011
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

İsmim Burak Çapraz. Buraya başladığımda 21'dim, öğrenciydim. Bir okul bitti ama hala öğrenciyim. İl..