Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

YSK'nın ''TC kimlik no'' eziyeti..

YSK'nın ''TC kimlik no'' eziyeti..
 

FOTOĞRAF: SELÇUN ŞENYÜZ, ÇANKAYA


''29 Mart 2009 tarihinde yapılacak Yerel Seçimlerde kimliklerinde TC kimlik numarası bulunmadığı için oy kullanamayacağını öğrenen vatandaşlar nüfus müdürlüklerine akın etti. Kimliklerini yenilemek isteyen vatandaşların özellikle Samsun, Bolu, Zonguldak, Çankaya ve Elazığ’da nüfus müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, yerel seçimlerde, seçmenlerin T.C kimlik numaralı belge ibraz etmesi zorunluluğu nedeniyle nüfus cüzdanı değiştirme taleplerini karşılamak üzere nüfus müdürlüklerindeki mesainin 30 Mart Pazartesi günü işlemler sonuçlandırılıncaya kadar devam edeceğini bildirdi.

Güler yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'nun, vatandaşın yerel seçimde hangi belgelerle oy kullanacağına ilişkin karar aldığını anımsattı.

Buna göre, T.C kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi gibi belgeler veya kimliğini açıkça ortaya koyan, herhangi bir tereddüte yol açmayan resmi nitelikli belgelerin geçerli olacağını anlatan Güler, idarenin ve yargı organlarının görevinin, vatandaşların seçimlerde azami oranda oy kullanmasını temin etmek olduğunu kaydetti.

Güler, vatandaşların bir kısmının bu tür belgelere sahip olamayacağını düşünerek, İçişleri Bakanı'nın da talimatı doğrultusunda, nüfus müdürlüklerinin seçim günü dahil 30 Marta kadar hafta sonları da hizmet vereceğini, nüfus cüzdanı değiştirme talebinde bulunan vatandaşların işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar da mesainin devam edeceğini bildirdi.

“Mesai gerekirse 24 saat esasına göre sürdürülecektir” diyen Güler, ayrıca seçim döneminde il ve 39 ilçe nüfus müdürlüğünde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından personel görevlendirileceğini belirtti.

Vali Güler, nüfus cüzdanı talebinde bulunan vatandaşların müracaatlarının en kısa zamanda sonuçlandırılacağını ifade ederek, belli belgeleri verecek olan köy ve mahalle muhtarlıklarının de açık tutulacağını söyledi.

İstanbul'da, kimlik numarası verilmesi işleminin başladığı 28 Ekim 2000'den bu yana ilk defa alma, yenileme, kayıp, değiştirme gibi nedenlerle 13 milyon 476 bin nüfus cüzdanı düzenlendiğini bildiren Güler, “Vatandaşlarımıza ellerinde kimlik numarası taşıyan kimlik belgelerini kontrol etmelerini, numara yoksa en yakın nüfus müdürlüklerine başvurarak yenilemeleri gerektiğini hatırlatıyorum” dedi.''

hurriyet

En son yapılan seçimlerde benim de nüfus cüzdanımda TC KİMLİK NUMARAM yoktu..

Ama kimlik kontrolünde hiçbir sorun çıkmamıştı..

Ben de dün TV'de akşam haberlerinde bu olayı öğrendim..

Uzun zamandır ihmal ettiğim TC Kimlik numaramı Nüfus cüzdanıma yazdırarak yeni kimlik almak için fotoğraflarımı çoğalttım. Sonra Muhtarlıktan adıma düzenlenen fotoğraflı ''Nüfus Cüzdanı Talep Belgesi''ni aldım..

Yarın sabah erkenden yeni kimlik alabilmek için Nüfus Müdürlüğüne gideceğim.

Yanıma eski Nüfus Cüzdanımı, 2 fotoğraf ve Muhtarlıktan aldığım belgeyi alacağım..

Çok fazla izdiham olacağından korkuyorum..

Yani oy kullanmayalım diye insana zorluk çıkarıyorlar..

Nüfus idaresi de belirlenen süre içinde 24 saat mesai yapacakmış..

İki taraflı eziyet..

SELMA ER

 
Toplam blog
: 90
: 2676
Kayıt tarihi
: 30.01.09
 
 

Merhaba, Marmara Ünivesitesi İşletme Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum..