Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '10

 
Kategori
Siyaset
 

YSK’ya önerim: Oy pusulası önceden dışa katlansın

YSK’ya önerim: Oy pusulası önceden dışa katlansın
 

İmaj: CHP Neye Hayır kitapçığından...


Referandumda oy pusulalarının iki bölümü var. Bir tarafında beyaz üzerine EVET diğer tarafında kahverengi üzerine HAYIR yazılmış. Tam oradan katladığımızda iki bölümün sınırından katlanıyor.

Oy kullanırken TERCİH yazılı mührü stampa mürekkebine bastıktan sonra tercihimizin olduğu bölüme basacağız. TERCİH mührü metalden yapıldığı ve stampa mürekkepleri de genellikle bol sürüldüğü için kolayca bulaşacak durumda olacaktır. Oy pusulasına içeriye doğru katladığımızda diğer tarafa büyük bir olasılıkla bulaşacaktır. O nedenle heryerde (özellikle hayır kullanacaklar bu konuda daha duyarlı) oy pusulalarını dışarıya doğru katlamamız öneriliyor.

Benim önerim oy pusulalarının seçmene verilmeden önce sandık görevlileri tarafından dışarıya doğru katlanması. Seçmen tercihini yapıp TERCİH mührünü basınca o şekilde zarfa koyacak ve diğer tarafa bulaşması gibi bir sorun olmayacaktır. YSK bunu şimdiden sandık görevlilerine bildirerek çok sayıda oy pusulasının sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayabilir.

Bu önerimi bir arkadaşıma söylediğimde “Neden oy pusulasını zarfa katlanmadan sığacak şekilde yapmazlar?” diye sordu. Haklı değil mi?

Aslında daha da pratik bir oy pusulası önerim var. Bundan sonraki referandumlarda uygulayalım:

Oy pusulasını kalınca bir kağıttan yapalım ve bir tarafı HAYIR, diğer tarafı EVET olsun, böylece katlamak gerekmesin.

Ankara, 1 Eylül 2010

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..