Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
6262
 

Yufkalı tavuk fırında / kurucaşile / hacıahmet köyü

Yufkalı tavuk fırında / kurucaşile / hacıahmet köyü
 

Bir köy düşünün; İki dağ arasında akan bir derenin yamacında sıralı evler,bir tarafı günlük güneşlikken bir tarafı gölgeli yeşillikler.

Nazlı nazlı akan derenin yanıbaşında bir ev,bahçesinde tuğladan küçük bir fırın, beşgen şeklinde özenerek ağaçtan yapılmış,köşe yastıkları dayalı bir çardak,ve orada akşam sefalarında yenen ,fırında yufkalı tavuğu pişiren eşimin abisi, benimde abim olan kır saçlı ,hoş sohbetli bir adam. Necati muhtar.(eskiden muhtardı, şimdi değil)

Şimdi bu köyde, fırında pişmiş bu tavuğu, onun misafiri olarak o çardakta yemek istemezmisiniz? O halde buyrun!

-yenge, yenge söyle bana bunu nasıl hazırladın?
-bak elti iyi dinle! (sesinde şehirli olmamın eksikliğini yüzüme vuran bir halle)
-bir bütün tavuğu yıka,(hazır alınmışı tabii, tüylüsünü değil;))))
-beş, altı kuru yufkayı( açılıp sac üstünde pişirilmiş yufka)elle ufalayarak hazırla,
-bir tavada bir yemek kaşığı tereyağını ve az sıvı yağı eriterek kızdır,
-bir tatlı kaşığı acı kırmızı pul biberi ilave et,az tuz kat,
-bir su bardağı kadar dövülmüş cevizi ilave et,
-ufalanmış yufkayı ileve et, yarım çay bardağı kadar suyu azar azar üstüne dök, iyice karıştır.(yufkalar harca karışmış olacak)
-sonra bu harcı, tavuğun içine iyice doldurarak sıkıştır, iğne iplik yardımıyla tavuğun karnını bir güzel dik .
-önceden ısıtılmış fırında pişirmek üzere(malum bahçede fırınımız yok, evimizdeki elektirikli fırında pişecek bu tavuk)
-tavuğun üstünü kırmızı toz biber ve sıvı yağla ovalayıp bir tepsiye yerleştir ve hiç su koymadan fırında bir saate yakın pişir.(arada bakın isterseniz, tavuk yanmasın)
-abin bahçedeki fırında böyle pişirmeyecek tabii, git bak şimdi bunu bir demir çubuğa takıp odun közünde pişirecek. Yanında közde biber, domateste pişmiş olacak. Bu tarifle hazırlanan tavuk ,suda haşlanarakta pişirilebiliyor.

-Abi,abi söyle bana şimdi ben kime ellerine sağlık diyeyim?
Ben bu tarifi evime gelince aynen denedim ve aynı lezzeti yakalamasam da güzel oldu. Özel misafirlerinize süpriz yemek olarak yapabilirsiniz.

Şimdi; Ola ki yolunuz Bartın/ Kurucaşile/ hacıahmet köyü/ne düşerse ,giderken tavuğunuzu ve nevalenizi(!) alıp gidin! Benden de selam söyleyin! Tavuğu pişirip orada afiyetle yiyin.(tesis falan değil ha,öyle algılamayın)

Hatta kameranızı da alıp gidin, köyümü tanıtırsınız belki bir yerlerde.(valla abimin haberi yok bu yazdığımdan, sizi nasıl karşılar orasını bilemem ama misafiri çok sever onu biliyorum. tanımayanıda yoktur.)

Abimin kulakları çınlasın!

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

ne dere kaldı ne de,dere kenarında fırın,çardak..yapılan baraj nedeniyle canım köy, tarumar oldu!

Gülden Işık 
 29.06.2010 0:13
 

• bende hacıahmet'liyim öncelikle bunu söyliyeyim ama hacıahmet köyü kurucaşile'ye değil cide'ye bağlı bir köydür. • tavuk fırında değil içi doldurularak suda haşlanır ve yanına içi yağlanmış cevizlenmiş yuvarlak hamurlar yapılarak pişirilir. (annem öyle yaparda) birde sanırım benim halamın kızı sizin bir akrabanızla evli soyadlarınız aynı...

sema basbug 
 01.04.2007 16:40
Cevap :
Bir hacıahmetli olarak verdiğin cevap beni hayli sevindirdi..tarifimde suyla da pişirildiğini yazmıştım zaten..aslıda o..fırında da yapılıyor bir deneyin, çok daha güzel oluyor...hele Necati muhtarın (kaynım)bahçedeki fırınında pişerse daha bir başka güzel...!..yolunuz düşerse bir uğrayın ve selamımı söyleyin..hala kızınızın adı ne acaba ?  13.04.2007 1:17
 

Resmi görünce ağzım sulandı Hemşerim.Türlü çeşitli tavuk var.Hangisi güzel olur..Alaşehirli tavuk var.Merzifonlusu var.Bartın'lısı var.Bunlardan hangisi? Bu tavuğu pişirttirmek için abinin köyüne misafir gidin.Misafir sever diyorsun ya! Gitmeden önce sorayım hangi cins tavuk götüreyim köye? Yoksa abine ''Bu tavuk nereli?'' diye sorup da üstüne bir de sopa yemiyeyim diye sana önceden soruyorum hani..Bu bir...İkincisi ne güzel tavuk tarifi.Hiç duymadım.Hemen alıp yapacağım.Benim tavuk ''Mudurnu'' lu olsun derim.Ne dersin?..Şimdiden ellerine sğlık diyorum. Kal sağlıcakla.Teşekkür ederim bu tarif için.Sağol.

Muzaffer Cellek 
 12.01.2007 17:17
Cevap :
Beni güldürdünüz yorumunuzla.Mudurnu tavuklarını O da tanır,zaten hep ondan pişirir.Korkmayın !gidebilirsiniz;))  12.01.2007 22:51
 

Eklemeyi unutmuşum,tavuğun karnındaki yufkalar hamur olmuyor,korkmayın! Servis yaparken ,biraz tavuk,biraz içten konuluyor tabağa.yanınada közde biber ve domates. Ayrıca pilava gerek yok! Ne oluyor böylece? Sağlıklı yemek yenmiş oluyor.

Gülden Işık 
 12.01.2007 12:54
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 276
Toplam yorum
: 580
Toplam mesaj
: 149
Ort. okunma sayısı
: 1288
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster