Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '16

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Yüksek binalar neden yüksek yapılıyor?

Yüksek binalar neden yüksek yapılıyor?
 

Yüksek binaların yüksek yapılması mantıklı. Arsa pahalı, daha az yer kapılıyor. Yüzlerce katta binlerce dairenin her birini ayrı bir ev olarak yaptığınızı düşünün, neredeyse bir bina için bir şehir kurmanız gerekir.

Kurun ne olacak. Bir bina yapmakla bir şehir kurmak arasındaki farkı düşünürseniz hemen vazgeçersiniz. Daha estetik, daha havalı olur. Hem her yerden görünür, şehrin en yüksek binasıdır. “Yıldız Plaza” gibi bir adı vardır. Aramana gerek kalmaz, şehrin bir tarafındadır hemen bulursun. Kendi kendinin reklamını yapar, reklama gerek duymazsın. Hem itibar hem ticari getiri. Ve gökyüzünde yaşamak isteyenler az değildir. Peki, mantıklı mı? Hoşuma gidiyor, mantık da ne ki!

Konut değil de özellikle işyeri olarak çok avantajlı görünüyor. Fakat neden bilmiyorum yüksek binalar bana mantıksız geliyor. Bu nedensiz karşı olma durumu zenginliğin ve kapitalizmin simgesi olarak görüldüğünden olabilir. Şehirlerde çirkinlik yarattığı, alçak binaları ezdiği, gölgesinde insanların aşağılık kompleksine kapıldığı gibi durumlar da var.

Gizli neden hâkimiyet duygusu gibi görünüyor ”En büyük benim” Kapitalist ekonomide rekabet malum sınır tanımıyor. Belki de bu gökdelenleri yapanlar zararını karını hiç hesap etmeden sadece yapmış olmak için yapmışlardır. Biraz da sahibinin egosu var bu işte. Belki de sadece bundan.

Mimari literatürde yüksek binalarla ilgili belli bir konsept yok. Savunan niye savunuyor, karşı olan niye karşı belli değil. Karşı olanlar haklı gibi görünüyor “kulübem alçakta kalıyor” Tamam ama artık bu çağda inşaat konseptinde kulübe gibi evler de mantıklı değil ki sana hak verelim, dağ başı mı ki burası çoban kulübesi yapıyorsun. Yani görüyorsunuz haklı olan da haklı değil.

Yüksek binalar güzel mi? Emin değilim. Oturanlar için de. Ne o öyle metrelerce yukarıdan aşağı bak. Hani bir şey de görsen bari beton yığınları. Ticari açıdan tamam da, yaşam da ticaret değil ki. Sonra çok mu matah bir şey in çık in çık…

Güvenlik de aynı ikilemde… Deprem açısından diğer binalardan daha sağlammış. Bir yangın falan durumunda Allah kurtarsın. İkiz kuleler yüksek oldukları için vuruldu, bir savaş halinde kolay hedef yani.

Sonuç olarak “Yüksek binalar neden yüksek yapılıyor” sorusunun ikna edici bir cevabı yok, yapılıyor işte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..