Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

21 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yüksek lif içeren ahududu

Yüksek lif içeren ahududu
 

LİF KAYNAĞI


Daha önceki yazılarımızda çileğin içerdiği elajik asitten bahsetmiştim. Sağlıklı hücrelere zarar vermeksizin kanser  karşı hücrelerle savaşan elajik asit Ahudududa da bol miktarda bulunmaktadır. Tamamen elajik asit deposu diye adlandırabileceğimiz ahududu aynı zamanda C vitamini ve Lif deposudur.
 
Yüksek lif içermesinden dolayı sağlıklı besinler listemizin baş sıralarında gelmektedir. Okuduğum Bilimsel açıklamalı bir dergide 1 kase ahududu 64 kalori karşılığında şimdi bu değere dikkat edilmesi gerektiği, 8 gr. Besleyici lif sunar ve bu yiyeceği dünyadaki kalori başına en yüksek lif oranına sahip yiyecek yapabileceği yazıyordu.
 
Yani lif bakımından ödül olabilecek kadar yüksek değere sahip bir besin, meyve . tabi ki sadece lifle sınırlı değildir. İçeriğinde Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, C vitamini, Kemik güçlendirici, K vitamini de mevcuttur.
 
Elajik asidin Amerikan Kanser Topluluğu tarafından yayımlanan ( The American Cancer Society’s Guide To Complementary And Anternative Cancer Metheds’ta )
 
Elajik asidin gelecekte inanılmaz bir doğal takviye olacağı çünkü laboratuvar ortamında sağlıklı ve normal hücrelerde hiçbir değişikliğe neden olmadan sadece kanser hücrelerinde hücre ölümüne sebep olduğu belirtilmektedir.
 
Normalde insan vücudunda sağlık hücrelerimizin bir yaşam ömrü vardır. Kanımızdaki alyuvarların azami ömrü 120 gündür. Yani sağlık hücrelerimizin kararlı hücrelerimiz olarak adlandırdığımız hücreler yaklaşık ölmeden önce 120 gün kadar yaşar ve ölürler.
 
Bu süreç doğal hücre ölümlüdür. (Opaptozis) bu ölen hücrelerimizin yerine sağlıklı hücre yani hücreler gelir. Süreç böyle yenilenerek devam eder.
 
Fakat kanser hücresinde işlev böyle olmaz örnek; kanser hücresi ölüp yerine sağlıklı hücre gelmesi diye bir şey olmaz. Tam tersine kanser hücresi ölmek yerine sürekli bölünerek sayılarını kat kat arttırarak üremeye devam ederek kanser hücresi haline gelirler. İşte tam  bu sırada laboratuvar çalışmalarında ahudududa bol miktarda bulunan elajik asidin kanser hücrelerinin sağlıklı hücrelerimize zarar vermeksizin ölümüne sebep verdiği görülmüştür. Bizim en çok gördüğümüz ve bildiğimiz kanser hücrelerinin ölümüne sebep olan ya da kanser hücrelerimizle savaşmak için kemoterapi ve radyasyon tedavilerini bilmekteyiz. Ama bu işlemler sıkıntılı bir süreç ve ciddi yan etkileri olan bir tedavidir. Ama kanserle başa çıkabilmek için başka çarede bulunmamaktadır. Şimdi belki de bu işlemler yerine ahududu ye elajik asitli kansere meydan oku diye herkesin düşünebileceğini hissetmekteyim. Ama şu an bilimsel veriler net bir veri olmadığı süreçte kanseri tedavi eder diye düşünmek, yazmak ve söylemek hiç doğru değildir. Ama laboratuvarda böyle  ??? etkiler görünmesi insanı umutlandırıcı ve ilerisi için araştırmalara devam ederek vaad edici güzel bir yöntem, buluş olduğu düşünülebilir  ve bu güzel buluş ile ileriki yıllardaki insanlar için sıkıntısız, umut verici doğal bir yöntem ile rahat bir tedavi süreci olduğu ışığı görülebilir.
 
İçerdiği antosiyaninler kiraza, ahududuya, böğürtlene, çileğe, kara havuca vb. meyvelere kırmızı ve mor rengini veren renk pigmenti ve antioksidan içeren kanser karşıtı olarak bilinen antosiyaninler aynı zaman da antioksidan ( kanserle savaşıcı) işlevde görülmektedir.
 
Ahududu meyvesini, iltihap önleyici, kan dindirici, iştah açıcı, idrar skötürücü tıbbi faydaları görülmüştür.
 
Ağız içi yaralarında, yetersiz böbrek çalışması, sancılı menstürasyon, göğüs sancıları, hastalık sonrası, bitkinlik, soğuk algınlığına iyi gelmektedir ve kullanılmaktadır.
 
Bitkinin yapraklarından, çiçeklerinden, meyvelerinden faydalanılmaktadır. Bu muhteşem bitkiyi, meyveyi  çay olarak tüketebiliriz.
 
Kızarmış, yorgun gözler için ;
 
3-4 tane kadar ahududu yaprağına 1 su bardağı kaynar suda 10 dk. Bekletip sonra suya batırılmış ve sıkılmış su ile gözlere pansuman yapılabilir.
 
Çay olarak ;
 
Eğer yapraklarını mevsiminde toplayıp kurutup saklayabilirsek ya a aktarlarda bulabilirsek 3 gr. Yaprağa 150 ml kaynar suda 10 dk. Demleyip süzerek günde 2 fincan tüketebiliriz.
 
Sağlığımız için;
 
Böğürtlen 5 gr.
 
Çilek 10 gr.
 
Ahududu 20 gr. Yapraklarını
 
Bu karışımı 250ml kaynar su ekleyerek 5 dk. Demleyip günün her saati rahatlıkla içebiliriz.
 
Hiç bir şey yapamıyorsak hazır bitki çaylarını alıp içebiliriz.
 
 
 
 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..