Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Zeynep Kahvecioğlu

http://blog.milliyet.com.tr/diyetyap

29 Ocak '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yüksek tansiyon nasıl tespit edilir?

Yüksek tansiyon nasıl tespit edilir?
 

tansiyon


Hipertansiyon ölçümü hastanın sakin olduğu bir anda yapılmalıdır. Mümkünse ölçüm öncesi 5 dakikalık bir istirahat yapılmış olması, ölçüm için önemlidir. En az 30 dakika öncesinden sigara ve alkol kullanımı durdurulmuş olması gerekmektedir.

Tansiyon ölçümü yapılacak olan hasta; dik konumda arkasına yaslanmış vaziyette oturuyor olması gerekir. Ayakları yere basacak şekilde oturmalıdır. Tansiyon aleti kalp hizasına gelecek şekilde tutulmalıdır. Tansiyon ölçümü sağ ya da sol koldan ölçülebilir. Bu durum ölçümü hiçbir şekilde etkilemez.

Hastaya tansiyon hastalığı tanısı koyabilmek için en az 2 kez aynı doktora muayene olması gerekmekte, en az 3 kez ölçümlerde tansiyonun normalden yüksek çıkmış olması gerekmektedir.

Tansiyon hastalığının belirlenmesinde hastanın payı oldukça büyüktür. Hastalık riski taşıyan kişilerin, evlerinde kullanacakları dijital tansiyon ölçme cihazları buj konuda oldukça yararylıdır. 1 hafta, 10 gün boyunca tansiyon değerlerini sabahın akşam düzenli olarak takip etmiş bir kişinin hastalığı belirlemekte büyük katkısı vardır.

Bazı durumlarda ise psikolojik tansiyon dediğimiz sanal tansiyon hastalığı ortaya çıkabilir. Doktoruntansiyon ölçtüğü sırada adrenalin salgılayan hastalarda tansiyon yüksek çıkabilir. Bunun sonucunda hastaya yanlış teşhis koyularak gereksiz ilaç kullanımına sebep olunabilir. Bu da ciddi sorunlara sebep olup kişiyi ölüme kadar götürebilir. Bu yüzden evde tansiyon takibi oldukça önemlidir.

Hiper tansiyon tedavisi genellikle ilaçla tedavi yapılır. Ancak ilacın yanında verilen günlük diyetler, tuz tüketimini azaltma ve basit egzersizler de tansiyon hastalığının tedavisinde büyük önem taşımaktadır.

Tansiyon ölçümü oldukça önemlidir. Ölçüm sırasında kişi sakin olmalı, strest altında olmamlıdır. Bu gibi durumlar tansiyonun yüksek çıkmasına sebep olduğu gibi, yanlış tedaviler uygulanmasına da sebep olabilir.  

 
Toplam blog
: 2
: 1947
Kayıt tarihi
: 03.01.14
 
 

Zeynep  Kahvecioğlu 26 Mayıs 1978 yılında İzmir'de  doğdu. İlk ve orta öğretimini İzmir'de tamaml..