Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '07

 
Kategori
Tıp
 

Yüksek topuk sorun yaratıyor

Yüksek topuk sorun yaratıyor
 

Sık sık bayanlar gelir hastaneye.

Bel ağrısından yakınırlar.

Yüksek topuklu giymeyin diye tavsiyede bulunursun.

“Olur mu öyle.”der gibi bakış atarlar.

Nedense bayanlar yüksek topukdan vazgeçemiyorlar.

Ayaklarının, bellerinin kıymetini bilmiyorlar. Önemsemiyorlar. Bazen biçimsiz ayakkabıda giyerler. Tırnakları batar, acı duymaya başlayınca akılları başlarına gelir. Ansiklopedilerin yalancıyım, kim ölçmüş bilmiyorum ama normal ömür süresi içinde insan kişi 120 bin kilometre yol yürüyormuşuz. O zaman gün gelip ayaklarımızdan şikayetçi olursak şaşmamız lazım. Ayağa uygun ayakkabılar giyersek, ayaklarımızda biz de mutlu oluruz.

Uzun süre yüksek topuklu ayakkabılar giymek, ileride belde, ayaklarda ve bacaklarda ağrılara ve ayak parmaklarının pençe gibi kıvrılmasına sebep oluyor.


Ayakkabılar hakkında bazı nacizane tavsiyeler şöyledir:


-Yüksek topuklu ayakkabıları özel günlere saklayın veya zamanın çoğunu oturarak geçireceğiniz günlerde giyin.


-Günlük meşgalelerde ve dans ederken ayağı destekleyen alçak topuklu ayakkabılar giyin. Özellikle yaşlı kişilerin ayağı iyice saran ve destekleyen alçak topuklu ayakkabılar giydirin. Ayakları sağlıklı tutmak ve düşmeleri önlemek için sağlam ve ayağı destekleyen ayakkabılar giyilmelidir.


-Ayakkabının tabanı lastik veya sentetik bir maddeden yapılmış ve yüzeyi kabartılmışsa ayağınız kaymaz. Ayakkabının tabanı köseleden yapılmışsa ayağınız kolayca kayar.


-Ayağa tam oturmayan ayakkabı veya terlikler ayağınızı sürümenize ve dengenizi kaybetmenize sebep olur. Ayakkabının ayağa tam oturduğunu, ayakkabının burnunda ayak parmakları için yeterli yer olduğundan (en uzun ayak parmağıyla ayakkabının burnu arasında 1-2 cm bulunmalıdır) ve ayakkabının topuk kısmının ayağı rahatça sarmasından anlayabilirsiniz."

- Ayağı iyice saran bağcıklı veya kapalı kesimli fantazi ayakkabıların ayağı iyi destekler. Terlik gibi ayağa geçirilen, tokyo ve benzer ayakkabıların ise ayağı yorduğunu ve ayak bileğinin kolayca burkulmasına sebep olur.


-İçi yastıklı, tabanı bükülebilen (koşu ayakkabılarında olduğu gibi) ayakkabıların, ayağı sert ve eğri büğrü zeminden koruduğunu ve ayakla zemin arasında tampon görevi gördüğünü vurgulayan uzmanlar, deri veya delikli sentetik maddelerden yapılmış hafif ayakkabıların, adeta "nefes aldığı" ve ayakkabının içine hava girmesini sağladığı için rahat olduğunu belirtiyor.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..