Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '17

 
Kategori
Haber
 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı İlk Oturumu (TYT) Temel Yeterlilik Testi Örn. Soru Kitapçığı Yayımlan

Yükseköğretim Kurumları Sınavı İlk Oturumu (TYT) Temel Yeterlilik Testi Örn. Soru Kitapçığı Yayımlan
 

.


 

Yeni adıyla Yükseköğretim Kurumları  Sınavı’nın, yani YKS’nin  ilk oturumunun adı Temel Yeterlilik Testi (TYT) oldu. Önceki yıla kadar biz buna YGS diyorduk.

Yeni adıyla TYT olan o meşhur üniversite sınavımızın örnek TYT soru kitapçığı da, ÖSYM’nin  resmî internet sitesinden az önce nihayet yayımlandı.

Oturup ayrıntılı tetkik edildikçe, geçmiş yıllardaki sorularla  karşılaştırmalı bir analiz yapıldıkça hiç şüphesiz çok farklı bulgulara ulaşılacaktır.

Ayrıca bu soruların isabetliliği "müfredat referans alınarak" bugünden sonra zaten mutlaka araştırılacaktır.

Türkçe ve Matematik soruları için yaptığım ilk incelemede benim ulaştığım sonuçlar ise aşağıdaki şekildedir.

YGS’ye göre soru sayıları aynı. Her iki testten de  yine kırkar tane soru var. Son iki yılın (2016 ve 2017 YGS) Türkçe testleri ile az önce yayımlanan TYT örnek Türkçe testini karşılaştırdığımda ise dikkat çeken hayatî bir detay var.

Nedir o?

Türkçe dilbilgisi sorularına ÖSYM’nin çılgınca bir önem vermesi !  2016 YGS’ de 40 soruda 6 adet olan dilbilgisi soru sayısı, 2017 YGS’ de  9’a çıkmıştı.

Vee, sıkı durun ! ÖSYM’nin internet sitesinden az önce yayımlanan TYT (Temel Yeterlilik Testi) örnek Türkçe soru kitapçığında  bu sayı 13’e çıkmış ki bu; basit, hafife alınacak  bir artış değil. Yani  ÖSYM, Türkçe dilbilgisi konusuna ne kadar önem verdiğinin mesajını ve sinyalini tüm Türkiye’ye bu örnek soru kitapçığı aracılığı ile vermeye çalışmış.

Bu arada Türkçe TYT  (Temel Yeterlik Testi) soru kitapçığında bir soru gördüm ki şapka çıkardım diyebilirim. Çünkü halk arasında şehir efsanesi gibi dolaşan, bilen bilmeyen, ağzı olan olmayan herkesin uluorta  konuştuğu şu meşhur  ^   (düzeltme) işaretinin hiçbir zaman kalkmadığını vurgulayan bir soru var  kitapçıkta.

Kimilerinin şapka dediği, "şapka kalktı mı kalkmadı mı?" diye sunî gündemlerin oluşturulduğu bir konuya ÖSYM kudretli bir hamleyle gönderme yaparak son noktayı koymuş. Bu sayede de, şapkanın aslında hiçbir zaman kalkmadığına vurgu yapmış. 

Hatta bu işaretin sadece "inceltme" amaçlı değil  "uzatma"  amaçlı da kullanıldığını vurgulayan bir şıkkı da  soruya eklemiş ki,  gerçekten  takdire şâyan bir girişim. ( bkz.ÖSYM TYT 2017 Türkçe örnek soru kitapçığı 19.soru  d şıkkı :  “Resmî…” sözcüğüyle başlayan şık. Burada  î    inceltme değil uzatma amacıyla kullanılmıştır. )

Hiç değilse bu soru sayesinde, 1940’lardan beri kullanımda olan; kimisine göre şapka, kimisine göre inceltme işareti olarak isimlendirilen; gerçek adı düzeltme işareti olan; üstüne geldiği harfte bazen inceltme bazen de uzatma işine yarayan o meşhur  ^  işaretinin hiçbir zaman kalkmadığını tüm Türkiye resmî ağızdan görmüş oldu.

Matematik testine gelince:  oradaki dönüşüm ve farklılaşma Türkçe’dekinden çok daha ve hatta çok çok daha keskin olmuş.

Önceki yıllardaki YGS  Matematik sorularına baktığımızda hemen fark edilir ki, ÖSYM  birinci basamak sınavında her zaman üslü, köklü sayılara, bölünebilme kurallarına ve genel olarak sayılar konusuna müthiş önem verirdi. Bu konulara hâkim öğrenciler,  sadece bu bilgisiyle 40 soruda 10-12 tane net çıkartabilirdi.

Ancak ÖSYM   matematik konusunda sahiden de coşmuş. İşi zorlaştırmış. İşlem bilgisi gerektiren yukarıdaki konulardaki soru sayısı  bu örnek kitapçıkta  4-5 taneyi bile zor buluyor. Bu ne demek ?

Sırf bunlara yaslanarak  birinci basamak sınavında 10-12 net artık cepte değil gibi görünüyor. Rutin olmayan problem tiplerine yönelmek  ise şimdilik tek kurtuluş gibi  !

Sabrın sonu ile

 

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..