Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

     
    Kategori
    Deneme
     

    Yükselen et fiyatları ve yamyamlık

    Yükselen et fiyatları ve yamyamlık
     

    Yamyamlığın tarihi de insana ait pek çok şey gibi eskilere dayanır. Bir uçak kazasının ardından açlıktan ölmemek için yamyamlaşan insanların, internet yoluyla tanıştığı insanları yiyenlerin, Kuzuların Sessizliği filminin Hannibal Lecter'ın hikâyesini hepimiz duymuşuzdur. Tabii yaşamak için insan yiyenler de var insan yemek için yaşayanlar da. Bizim asıl konumuz birinci gruptakiler, ikinci gruptaki sapıkları psikoloji uzmanlarına bırakalım.

    Aztekler yaşamak için insan eti yerlerdi. İnsan kurban etmek o kadar doğallaşmıştı ki birkaç gün içerisinde binlerce insanın yendiği olurdu. Kurbanlarını kendi aralarından seçtikleri de olurdu, ama çoğu zaman sırf kurban bulmak için savaşırlar, savaş tutsaklarını ise yerlerdi.

    Aztekler tanrıların insan kalbiyle beslendiğine inandıklarından, kurban edilenlerin kalpleri rahipler tarafından çıkarılır, kalp güneşe sunulurdu. Azteklerin birkaç günde binlerce kişiyi yedikleri abartılı bir tahmin değil. Tapınağın üstünde bulunan taşa kurban yatırılır, keskin bir aletle göğsü ve göğüs kafesi kesilerek kalbi çıkarılırdı. Kalbi alınan kurban tapınak merdivenlerinden aşağı yuvarlanıp atılırdı. Daha sonra cesedin kafası kesilerek sergilenirdi.

    Azteklerin yamyamlığını sadece onların sapkınlığınla açıklayamayız. Antropolojiyle ilgi okuduğum bir kitapta bunu, Azteklerin günlük protein ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzakta sınırlı bir et tüketimine bağlıyor. Günümüzde olduğu gibi rahipler ve krallardan oluşan seçkin zümre dışında ete ulaşmak zor ve toplumun bu protein ihtiyacına Azteklerin bulduğu bir çözüm yamyamlık.

    Azteklerden ibret almalı ve kendimize ders çıkarmalıyız. Mesela et fiyatları düştü düşecek diye uzun zamandır oyalanan ve et yiyemeyen seçkin zümrenin dışındakiler isyan ederse sonumuz pek hayırlı olmayacaktır. Yetkililere soruyorum: Kilosu 25 TL olan kırmızı eti tüketemeyen biz insanlar çözümü yamyamlaşmakta bulursak bunun vebalini biz mi ödeyeceğiz? Lütfen Azteklere dönmeyelim, tarihten ders çıkaralım.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 604
    Kayıt tarihi
    : 13.09.10
     
     

    İzmirde doğdum, büyüdüm. Üniversite için İstanbula geldim. Televizyon gazeteciliği üzerine eğitimimi..