Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yumuktepe kazı ekibinden başkan Tuna'ya ziyaret

Yumuktepe kazı ekibinden başkan Tuna'ya ziyaret
 

Başkan Tuna,Kültürel değerlere sahip çıkacağız dedi.


Mersin'in Toroslar İlçesi’nin tek tarihi kalıntısı konumunda bulunan, Yumuktepe Höyüğü’ne, yıllardır gelerek kazı çalışmaları yapan İtalyan ekip, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı makamında ziyaret etti.

Beraberlerinde, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan ile Başkan Tuna’ya bir nezaket ziyareti gerçekleştiren, Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva, öncelikle Başkan Tuna’yı, yeniden seçilmesinden dolayı kutladı.

Bu yıl 16.sı yapılan kazılara başladıklarını dile getiren, İtalya’nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva, kazı çalışmalarına Mersinlileri de davet etti.

Daha sonra söz alan, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan ise, ziyarette ki amaçlarının, İlçe’nin yerel yöneticisi olarak Başkan Tuna’ya kazı çalışmaları ile ilgili bilgi vermek olduğunu kaydetti. Başkan Tuna’ya, bugüne kadar kazı çalışmalarına verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Çalışkan, Yumuktepe Höyüğü’ne olan ilgisinden dolayı da kutladı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’da, yaklaşık 9 bin yıldır insan yaşamına tanıklık eden höyüğün turizme kazandırılması amacıyla, bir takım çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. Ancak, höyüğün tüm yetkisinin, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden olması nedeniyle çalışmalara başlayamadıklarını dile getiren Başkan Tuna, 2 kez yazılı olarak bu yetkiyi Büyükşehir Belediyesi’nden talep ettiklerini, fakat olumlu bir cevap alamadıklarını vurguladı.

Dünya’da ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Yumuktepe Höyüğü’nde, Mersin Üniversitesi ile birlikte bir Arkeoloji Müzesi kurmak istediklerini belirten Belediye Başkanı Hamit Tuna, bu konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yeniden yetki istedi.

Belediye olarak tarihi ve kültürel değerlere büyük önem verdiklerinin altını çizen Başkan Tuna; “İlçemizin tek tarihi kalıntısı olan Yumuktepe Höyüğü’nde, kazı çalışmaları yeniden başladı. Kazıları yapan ekibe, belediye olarak bugüne kadar elimizden gelen desteği sağladık. İlçemizde ki tek tarihi kalıntı olması nedeniyle burayı çok önemsiyoruz. Ancak, Höyük ile ilgili tüm yetkiler Büyükşehir Belediyesi’nde. Daha önce, iki kez yazılı olarak bu yetkiyi alabilmek için kendilerine müracaat ettik ama bir sonuç alamadık. Bizim yetkimizde olmamasına rağmen, sorumlu belediyecilik anlayışıyla Höyük etrafında gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu tarihi kalıntı, alkol ve kokulu madde bağımlısı insanların yuvası haline gelmiş. Yumuktepe Höyüğü, kentimizin turizmi açısından çok önemli. Bu yüzden herkesin gelip, rahatlıkla oturabileceği bir konuma getirmek zorundayız. Mersin Üniversitesi ile birlikte bir Arkeoloji Müzesi kurma projemiz var. Ancak, yetki nedeniyle bu projeye başlayamadık. Büyükşehir Belediyesi’nden yetkiyi yeniden isteyeceğiz. İnşallah bu kez bu yetkiyi alırız ve İlçemiz’de bulunan tek tarihi kalıntı konumundaki Yumuktepe Höyüğü’nü, Mersin turizmine kazandırırız” şeklinde konuştu.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..