Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '17

 
Kategori
Tıp
 

Yumurta (Oosit) dondurma

Yumurta (Oosit) dondurma
 

Yumurta - oosit dondurma tankları


Dünyada 30 yaş altı yaklaşık 1000 kadından biri erken menopoz tehdidi altındadır. Günümüz toplumunda kariyerini tamamladıktan sonra gebelik isteyen kadın sayısının artışı, erken menopoz riskinin otuzlu yaşlardan itibaren 100’de birlere kadar yükselmesi, artan kanser olgularında doğurganlığın korunmasının gerekliliği önemli sorunlardır. İşte yumurta - oosit dondurma sayesinde; kırklı yaş, azalmış over rezervi veya erken menopoz, kanserli olgularda doğurganlığın korunması gibi problemi olan hastalarımıza, üreme yeteneklerini kaybetmeden ileride bu yumurtaları kullanarak tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilme olanağı sağlayabilmekteyiz. Yumurta (oosit) dondurma işlemi; yumurtalıklardan toplanan olgun yumurtaların, daha sonraki yıllarda gebelik için kullanmak amacıyla özel yöntemlerle dondurulup saklanması esasına dayanır.
Ülkemizde tüp bebek yönetmeliğinde yapılan en son değişiklikle; önceden ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek, malign - habis bir hastalık nedeni ile kemoterapi veya radyoterapi alacak kadınlara verilmiş yumurta hücresi veya yumurtalık dokusunun dondurularak saklanması izni, over rezervi azalmış veya erken menopoz riski olan  doğum yapmamış kadınlara da, sağlık kurul raporu almak kaydı ile verilmektedir.


YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ KİMLERE, NE ZAMAN UYGULANIR ?
Yumurta dondurma işlemi yumurtalıklarında yumurta üretimi olan her yaştaki kadına yapılabilir. Yumurta dondurma işlemini:
Kanser tedavisi olarak kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurta hücrelerine zararlı tedavilere başlamadan önce,
Ailesinde erken menopoz öyküsü olan, yumurtalık rezervi azalmış henüz evlenmemiş ve gebe kalamamış kadınlara,
Over - yumurtalıkları ameliyatla alınması gereken, dolayısı ile üreme fonksiyonlarının kaybedilmesi riski olan kadınlara ameliyat öncesinde,
Gebeliklerini geç evlenme nedeni ile ileri yaşlara erteleyen kadınlara yapmaktayız.


YUMURTA DONDURMA İŞLEMİNİN AŞAMALARI
Yumurta dondurma işlemi yaklaşık 10-15 gün sürmektedir.

Yumurta Geliştirme: Adetinin 2-3. günü yumurtaları uyarıcı gonadotropin iğnelerine başlayarak,  gelişebildiği kadar çok yumurta geliştirmeye çalışıyoruz. Bu zaman sürecinde hastamız ortalama 4-5 kez muayene, ultrasonografi ve hormon tetkikimizden geçmektedir.

Yumurtaların Toplanması (OPU - Oocyte pick up): Yumurta - follikül büyüklükleri istenilen düzeye ulaştığında, gelişen yumurtaları vajinal ultrasonografi eşliğinde özel iğnelerle topluyoruz. Bu işlem genel anestezi altında yapılmakta ve yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Hastamız yaklaşık 2 saat sonra normal yaşamına dönebilir.

Yumurtaların Dondurulması: Toplanan yumurtaları, klasik tüp bebek işleminde yaptığımız mikroenjeksiyon (ICSI/IMSI) ile dölleme işlemi yapmadan, antifriz özellikli kimyasal solüsyonlarla (kriyoprotektan) işlemden geçirerek, -196 C°' de sıvı azot tanklarında uzun süre saklanacak şekilde donduruyoruz. Dondurma; vitrifikasyon (camlaştırma) dediğimiz, tecrübe isteyen, çok hızlı dondurma prensibine dayanan, amacı dondurma sırasında yumurtalara ciddi zararlar verebilecek su kristallerinin oluşmasını engellemek olan, özel bir teknikle yapılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi: Gebelik istediğinde hastamız bize başvurmakta, biz de hastanın yumurtalarını çözerek tüp bebek işlemini başlatmaktayız. Vitrifikasyon ile dondurulan yumurtalar yaklaşık % 90-100 oranında canlı kalmaktadırlar. Canlı olarak çözüldüğü saptanan yumurtalara, eşlerden alınan spermlerle mikroenjeksiyon (ICSI/IMSI) ile dölleme işlemi yapıp, gelişen embriyoları klasik tüp bebekte olduğu gibi hastamıza transfer etmekteyiz.
Son çalışmalar; yaş faktörü de göze alındığında, vitrifikasyon ile dondurulup çözülen yumurtalardan elde edilen embriyoların transferi ile, taze embryo transferine yakın gebelik oranlarının sağlanabildiğini göstermektedir.

 
Toplam blog
: 8
: 487
Kayıt tarihi
: 30.09.12
 
 

Doç. Dr. Muammer DOĞAN Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı www.muammerdogan.com ..