Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yumurta nakli (Yumurta bağışı) kimlere uygulanır?

Yumurta nakli (Yumurta bağışı) kimlere uygulanır?
 

Yumurta Nakli (Yumurta Bağışı) ile tüp bebek tedavisi


Yumura Nakli, kendi yumurtaları ile gebelik elde edemeyen bayanlar için uygun bir tedavi şeklidir. Yumurta nakli veya diğer bir adı ile yumurta donasyonu uygulanabilecek olan bayanlar çeşitli nedenlerden ötürü kendi yumurtaları ile gebelik elde edemiyor olabilirler. Bu hasta grubumuzda genç ve sağlıklı bir donörden yumurta bağışı kabul edilmekte, ve elde edilen yumurtalar hastamız için kullanılabilmektedir. Kimi zaman yaşla orantılı yumurta kalitesi ve sayısındaki düşüş, kimi zaman da erken menapoz durumları ile karşı karşıya gelinebilir. Fakat, yumurta nakli gereksinimi bu iki durumla kısıtlı değildir. Yumurta naklinin uygun olacağı kişiler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

- Rahmi olan ancak erken menapoza yakalanan bayanlar. Genellikle erken menapoz teşhisi, 40 yaşın altında olup, overleri prematür bir şekilde yetmezliğe uğrayan bayanlara konur. Adet düzensizlikleri, veya tamamen adetten kesilme, ve hormon değerlerindeki değişiklikler bunun habercisidir.

- Yumurtalıkları pelvik enfeksiyon, endometriozis veya kanser sebebiyle alınmış kadınlar. Yumurtalıklar yumurta üretimi için gerekli organlardır. Bunların vücuttan alınması, artık yumurta üretilemeyeceği anlamına gelmektedir.

- Kanser tedavisi amacıyla uygulanan kemoterapi ve radyoterapiye bağlı yumurtalıkları zarar gören kadınlar. Fonksiyon gören yumurtalıkları olmaksızın doğan (Turner Sendromu) kadınlar da yumurta nakli için uygun adaylardır.

- Hipofiz hormonlarıyla uyarılmaya dirençli (dirençli yumurtalık sendromu) veya az cevap veren yumurtalıklara sahip kadınlar.

- Genetik bir bozukluğu çocuklarına geçirme ihtimali bulunan kadınlar (örneğin cinsiyete bağlı geçiş gösteren hemofili, Duchenne kas distrofisi ve Huntington koresi gibi hastalıklar).

- Kromozomal bozukluk nedeniyle tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftler. Her ne kadar bu tip sorunlar antenatal tanı yöntemleri sayesinde erken fark edilse bile, gebeliğin sonlandırılması fikri birçok hasta için dayanılmaz olabilmektedir. Bu yüzden, genç ve sağlıklı yumurta kullanımı bu tür sorunları çözmekte başarılı bir yöntemdir.

- Tekrarlayan başarısız IVF denemeleri olan kadınlar. Bu durum fertilite ilaçlarına kötü cevap alınmasından, yetersiz yumurta toplanabilmesinden veyahut kötü yumurta kalitesinden kaynaklanıyor olabilir.

- Fonksiyonları azalmış yumurtalıklara sahip ileri yaştaki kadınlar.

- Menapoz yaşında olup artık adet görmeyen ve yumurta üretimi olmayan kadınlar.

Tabi ki sadece bu tabloya bakarak tedavi yönteminize karar vermek doğru olmayacaktır. Bu yüzden tüm verileri birleştirmek ve gerekli tetkikleri yaparak tedavi şeklinize karar vermemiz en doğru seçenektir.

 
Toplam blog
: 11
: 1008
Kayıt tarihi
: 27.07.12
 
 

Ankara Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ'nde  1967-1971 yılları arası eğitim gördu. 1971-1973 yılları ar..