Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yumurta nakli (Yumurta Donasyonu) ile Tüp Bebek Tedavisi

Yumurta nakli (Yumurta Donasyonu) ile Tüp Bebek Tedavisi
 

Yumurta Nakli ile Tüp Bebek Tedavisi


Medikal çevrelerde yumurta donasyonu olarak adlandırılan, fakat halk arasında yumurta nakli olarak da bilinen bu tedavi yöntemi, kendi yumurtaları ile bebek sahibi olamayacak durumda olan bayanlar için uygun bir tedavi yöntemidir. Yumurta donasyonu tedavisinin normal tüp bebek uygulamasından çok bir farkı yoktur. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen tüm uygulamalar birebir benzemektedir. Normal tüp bebek ile yumurta donasyonu arasındaki tek fark, hastanın kendi yumurtası yerine genç ve sağlıklı bir donörden elde edilecek olan yüksek kalitede yumurtalar kullanılmasıdır. Hastamızın farklı sebeplerden ötürü yumurta üretemiyor olması kendisini bu tedavi şekli için uygun bir aday haline getirmektedir.

Yumurta naklinin gerçekleşebilmesi için uygun bir yumurta donörü seçilmelidir. Seçilecek olan yumurta donörü medikal bir takım standartların dışında hastaya fiziksel olarak benzerlik göstermeli, ve aynı zamanda hastanın kan grubuna uyum sağlamalıdır. Bu sayede, yumurta bağışı yapacak olan donörün yumurta bağışını kabul edecek olan hasta ile maksimum düzeyde uyumu sağlanmış olur.

Her tür medikal tedavide olduğu gibi, yumurta bağışı ile tüp bebek tedavisi yaptıracak olan bayanların da belli başlı tetkikler yapması, ve her ne kadar da yumurta geliştirici tedavi görmeyecek olsalar bile, gebelik için engel teşkil eden bir durum olmadığından emin olunması gerekmektedir. Mesela ilk adımda basit bir ultrasonografi yapılarak rahim içerisinde gebelik için sorun olabilecek bir durum olmadığını gözlemlemek iyi bir başlangıç olacaktır.

Yumurta nakli ile yapılan tüp bebek tedavilerinde başarı şansını tetikleyen birkaç tane önemli faktör vardır. Bunlar, yumurta bağışı yapacak olan donörün yumurta kalitesi, sizin ve eşinizin genel sağlık durumu ve fertilite profili, transfer edilen embriyo sayısı ve uygulamayı yapan merkezin bu konudaki tecrübesidir. Başarı çok unsurlu bir denklemdir. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce hastanın gerekli test ve tetkikleri yapılmalı, eğer mevcut ise daha önceki tedavi geçmişi araştırılmalı ve bunların analizi ışığında ileri adım atılmalıdır.

Sağlıklı günler dileklerimle,
 Dr. Savaş Özyiğit 

 
Toplam blog
: 11
: 1008
Kayıt tarihi
: 27.07.12
 
 

Ankara Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ'nde  1967-1971 yılları arası eğitim gördu. 1971-1973 yılları ar..