Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '09

 
Kategori
Beslenme
 

Yumurta ve sağlıklı yaşam

Yumurta ve sağlıklı yaşam
 

Sağlıklı bir yaşam yeterli ve dengeli bir beslenme ile mümkündür. Bu da insanın ihtiyaç duyduğu besin öğelerini içeren gıdaların tüketimi ile söz konusudur. Sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan besin maddelerini bünyesinde bulunduran en kaliteli gıdalardan biri yumurta’dır. Yumurtanın ortaya çıkışının, insanoğlunun varoluşundan daha eskilere dayandığı ve yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte insan gıdası olarak tüketilmeye başlandığı tahmin edilmektedir. Zamanla, yeterli ve dengeli bir beslenme için insanların vazgeçilmez gıdası haline gelen yumurta ile ilgili <ı>“insanlarda kan kolesterolünü yükseltiyor” söylemi yumurta tüketimini kısmen de olsa sınırlamıştır. Ancak, son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar, yumurta tüketimi ile ilgili korkuların yersiz olduğunu göstermiş ve bu gıdanın çocuklar başta olmak üzere herkes tarafından tüketilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Yumurtanın ne şekilde tüketilmesi gerektiği ve hangi yumurtanın daha besleyici olduğu, insanların cevabını sürekli aradığı sorular olmuştur.

Beslenme, insanın ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin yani; protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral maddelerin vücuda yeterli düzeyde alınması ve kullanılması olayıdır. Bu besinlerin her birinin vücutta kendine özgü etkileri bulunmakta ve herhangi birinin canlı tarafından yetersiz alınması durumunda, büyüme ve gelişmede gerilemeler meydana gelmekte ve çeşitli sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan bütün besin maddelerini yeterli ve dengeli bir düzeyde içeren gıda sayısı ise son derece sınırlıdır. Yumurta ise bu özellikler bakımından en önemli gıdalardan biridir.

Gıda olarak Yumurta; ·

İnsanın ihtiyaç duyduğu bütün besin öğelerini bünyesinde bulunduran en kaliteli besin maddesidir.

· İçerdiği proteinin tamamına yakını (%94–98) vücut tarafından değerlendirilebilir. ·

C vitamini dışındaki bütün vitaminleri (A, D, E, K ve B grubu vitaminleri) ve birçok mineral maddeyi (kalsiyum, fosfor, demir, çinko vs.) içermektedir. ·

Vücutta sentezlenmeyen ancak vücudun ihtiyaç duyduğu ve dışarıdan besinlerle almak zorunda olduğu <ı>esansiyel amino asitlerce zengindir. ·

Doğal ambalajı ile tüketime sunulan ve hiçbir şekilde hile yapılamayan ender gıdalardan biridir.

Yumurta zengin ve kaliteli besin madde içeriğiyle özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için son derece önemlidir. Uzmanlar günde 1 adet yumurta tüketiminin çocukların zihinsel gelişimi üzerinde çok önemli rol oynadığını, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ve sağlıklı büyüme ve gelişme sağladığını belirtmektedirler. Düzenli yumurta tüketiminin yetişkinlerde de başta kanser olmak üzere birçok metabolizma hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı da vurgulanmaktadır. Yumurta sarısında bulunan kolesterol uzun süre bu gıdanın tüketimini azaltıcı yönde bir etki yaratarak özellikle yetişkinlerin yumurtayı korkarak tüketmelerine neden olmuştur. Ancak, uzmanlar sağlıklı yetişkinlerin haftada 3-4 yumurta tüketmelerinin yararlı olacağını belirtmektedirler. Dünya’da yumurta tüketimine olan talep yumurta üretimini bir sektör haline getirmiştir. Artan tüketici talepleri doğrultusunda sektör farklı üretim sistemleri geliştirerek ürünlerde çeşit sayısını artırma yoluna gitmiştir. Buna yönelik, yumurtanın besleyici etkileri yanında insan sağlığı üzerinde olumlu etki yaratabilen vitamin, mineral madde, likopen, lutein ve omega 3 yağ asidi gibi besin öğelerince zenginleştirilmesi ile <ı>“fonksiyonel yumurta” elde edilmektedir.Ayrıca, başta hayvan refahı dikkate alınarak yapılan organik tavukçuluk üretim sisteminde <ı>“organik yumurta” üretilerek tüketicinin sağlıklı ve güvenli gıda talepleri karşılanmaya çalışılmaktadır.

Yumurta ile ilgili diğer bir önemli konu ise tüketiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğidir. Yumurtanın pişirilerek tüketilmesi sağlıklı bir beslenme için son derece önemlidir. Çünkü çiğ yumurtada bulunan <ı>avidin isimli madde yumurtadaki biotin vitamininin kullanımını engellemekte ve yumurtanın besin değerini düşürmektedir. Ayrıca çiğ yumurta tüketimi <ı>Salmonella bakterilerinden kaynaklanan besin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Çiğ yumurta tüketiminin ses tellerine iyi geldiği, birçok hastalığın tedavisinde kullanılabildiği veya pişirme ile besin değerinin azaldığı idealarının ise bilimsel olarak doğruluğu kanıtlanmış değildir. Yine tavukların beslenme şeklinin (köy veya çiftlik tavuğu) veya yumurta kabuk renginin (beyaz veya kahverengi olması) yumurtanın besin değeri üzerine bir etkisi yoktur. Yani, beyaz ve kahverengi yumurta ile köy yumurtası veya çiftlik yumurtası arasında besin değeri açısından herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Ancak, fonksiyonel yumurta da olduğu gibi, tavukların farklı yemlerle beslenmesi durumunda elde edilen yumurtaların bazı etkicil maddelerin içeriği bakımından az da olsa farklılık gösterebilir. Yumurtanı sarı rengindeki değişimler ise tavukların yediği yemlerden kaynaklanmaktadır.

 
Toplam blog
: 87
: 2735
Kayıt tarihi
: 02.07.09
 
 

Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nden 1997’de mezun oldum. Aynı Üniversitede yüksek lisans ve..