Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '07

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Yunanca üzerine bazı bilgiler

Yunanca üzerine bazı bilgiler
 

Blog okuyucularına Yunanca dili üzerine ilginç bulduğum bazı bilgiler vermek istedim. Bu arada ben dilbilimci değilim ancak bildiğim dil hakkında bazı şeyleri karalıyorum.

Önce genel bir giriş yaparsak; Yunanca Alfabesi 7 sesli ve 17 sessiz harf olmak üzere toplam 24 harften oluşmaktadır. Yunanca eski ve yeni (modern) Yunanca olmak üzere 2 türlü kullanılır. Yunanca’nın kökeni Eski Yunan (Greek) uygarlığına dayanmaktadır. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Devletinin resmi dilleri Yunancadır. Eski Yunan Uygarlığı edebiyat dalında bir çok felsefeci, yazar ve şair yetiştirdiği gibi Tıp, hukuk alanlarında da çalışma yapmış bilim insanları vardır. Bundan dolayı bir çok tıbbi ve hukuki terimler yunanca kökenlidir. Örnek verirsek: pedi sözcüğü yunanca çocuk anlamına gelir. Yiatros doktor denir. Türkçe’de pediatri bilindiği üzere çocuk doktoru olarak kullanılır. Yunanca pedagogika Türkçe pedagoji olarak çevrilir. Yunanca kardia, Türkçe kalp demektir. Kardiyolog kalp doktoru anlamındadır. Yunanca klepto çalmak, mania hastalık kleptomania çalma hastalığı olarak geçer. Siyasi terimlerden ilk aklıma gelen yunanca dimokratia gelir. Türkçe demokrasi anlamındadır. Bu şekilde daha bir çok örnek verilebilir.

Bir de Yunanlılar Osmanlı Devleti altında yaklaşık 600 yıl yaşadıkları için Türkçe terimleri de bünyelerine almışlardır. Örnek verirsek: Yalanci dolma derseniz Yunanlı sarmayı anlar. Yunanca Fasoli Türkçe fasulye, Yunanlıya piperi derseniz Türkçe biber anlamına gelir. Yunanlıya maruli deyin Türkçe bildiğimiz maruldur. Burada da bir çok örnek verebiliriz.

Yunanca seni seviyorum nasıl söylenir diye genç kuşaklarımızdan soranlar veya öğrenmek isteyenler çıkabilir. SAGAPO dediğin zaman seni seviyorum ağzından çıkmış olur. AGAPİ sevgili, PARAKALO lütfen gibi sözcükler gençler için gereklidir. Bu arada Yunanlıyla evlenen Türk manken ve dizi sanatçısı sanırım bu sözcükleri çoktan öğrenmiştir. Saygılarımla

 
Toplam blog
: 689
: 2433
Kayıt tarihi
: 17.01.07
 
 

 2007 yılından beri Milliyet Blog'da yazarım. 2009 yılında 'Normal Ötesi Aşk' ve 'Normal Ötesi Aş..