Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '12

 
Kategori
Dünya
 

Yunanistan’da Düyun-u Umumiye

Yunanistan’da Düyun-u Umumiye
 

Yunan halkı isyanda


AB’nin şımarık çocuğu Yunanistan borçlarını ödeyemeyecek duruma geldi. Yunanistan iflas etmek üzere. 105 Milyar Euro’luk borcu AB tarafından silindi. Ancak bu bile yeterli olmadı. AB şimdi “madem bu kadar borç sildik, öyle ise bazı şeyleri kendimiz kontrol ederiz” diyor.

Almanya, Hollanda ve Finlandiya’dan Yunanistan’ın ekonomik durumunun kontrolü talebi geldi. Bu durum, 1872-1939 yılları arasında Osmanlı Devleti ve onun borçlarını devralmak zorunda kalan Türkiye Cumhuriyeti’nde iş yapan Düyun-u Umumiye (Türkçe’si Genel Borçlar) uygulamasına benziyor. Yunanistan’ın her şeyi artık AB’nin diğer ülkeleri tarafından denetim altına alınmak üzere. Bakanlarının neler yaptığı, verginin nasıl toplandığı, denetlenecek. Geçen ay bir AB komiseri atanması söz konusu olmuş, ama Yunanistan tarafından reddedilmişti. Geçtiğimiz gün bu olay gerçekleşti. Ancak AB 130 milyar Euroluk yeni bir yardım yapılacaksa bunun diyetini almak niyetinde. Amaç borcun geri alınabilmesi güvencesini sağlamak dense de, sonuçta ülkenin bağımsızlığı elinden gitmiş oluyor, aynı Osmanlı Devletinde olduğu gibi.  AB, Yunanistan’dan 3 şartın gerçekleşmesini istemiş. Kemer sıkma önlemlerine parlamento onayı, ek kesintiler ve iktidarda olmayan siyasi parti başkanlarının programa bağlı kalmaz sözü vermeleri. Bütün bunlar olmasına rağmen AB önlemleri yeterli görmediği için Yunanistan yeni yardım paketinden eli boş dönmüş.

Yunanistan’da yiyecek sıkıntısı baş gösterdi. Kıbrıs Rum kesiminden Yunanistan’a yiyecek ve para yardımı başlamış. İşten çıkarmalar, maaşların düşürülmesi ile ülke iyice bunalmış durumda. Yoksulluk ve işsizlik artıyor.

Almanya fon veriyor, Yunanistan fonlara gereksinme duyuyor. Almanya’da bir kesim fonların verilmesine karşı çıkıyor, Yunanlılar da Almanya’nın Yunanistan’ı sömürge gibi yönettiğini iddia ediyor.

Bir çözüm olarak Yunanistan’ın Euro’dan çıkıp kendi parası Drahmi’ye dönmesi ve parasını devalüe etmesi söyleniyor. Bizde de bazıları AB’ye girmek için bir yerlerini yırtıyorlar.

Önümüzdeki günlerde neler olacak göreceğiz.

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..