Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yunanistan’da takas ekonomisi

Dünya ekonomisi çözülürken pazarlar da çözülür. Para bile ortadan kalkabilir. Onun yerine en eski ticaret usülü olan takas gelir. 

 

“Yunanistan'da, ekonomik krizin olumsuz etkilerini her geçen daha etkili bir biçimde hissetmeye başlayan Yunan halkı, ihtiyacı olan eşya ve ürünleri satın almak yerine, kendi aralarında değiş tokuş yapmaya başladı.” 

 

http://www.ntvmsnbc.com/id/25221667/ 

 

Antik Yunan’ın yeni hali, torunları başkentlerinde 21. Yüzyıl’da bile çadırda yaşayan Cengiz Han’ın Moğolistan’ı gibi... 

 

Buna da şükredecekler. Kıtlık veya kuraklık gelirse, yiyecek ot bile bulamayacaklar. 

 

Koskoca AB çözülüyor. Üyelerinin ekonomisini denetlemeden ekonomik birlik olamayacağını hala anlayamadılar. 

 

ABD’ye de aynı şey olacak, 2050’den sonra. 

 

Türkiye’ye de aynı şey olacak, 2025-2045 arasında. 

 

Şunu unutmayın: 

 

Dünya sistemi geçmişte kezlerce çözüldü: Savaş, istila, salgın, kıtlık, vd bir sürü neden vardı. Orman yangınının dinamiği gibi bir dinamikle, yangının artık söndürülemeyeceği nokta kabaca hesaplanabilir. 2010’dan beridir kaynaklarımız artık yenilenmiyor. Havuzda su azalıyor. Ne zaman biter, ülkelerin kaçış paniğine bağlı. Bu koşullarda ülkeler içe kapanır, global ihracat / ithalat durur. 

 

O nedenle, kabaca kendine yetebilir olmak çok önemli. Milyarlarca dolarlık ithal sıvı yağla bir tarafını silenlere benzedik. Yılda 2 milyon ton, tüketimimizin % 10’u kadar buğday ithal ediyoruz. Üretilen ekmeğin % 10’u çöpe atılıyor. Tasarrufu unuttuk. Eskiden yerde ekmek bulunca öpüp başına koyan Türkiye halkı, bayat ekmeği beğenmiyor artık. 

 

Hey insanlar, deniz bitti, uyanın... 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..