Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '12

 
Kategori
Seçim
 

Yunanistan seçimleri-2012

Yunanistan seçimleri-2012
 

Geçtiğimiz hafta sonu tüm gözler Avrupa'nın önemli ülkelerinde gerçekleşen seçimlere çevrildi. Fransa ve Yunanistan'daki seçim sonuçları ilginç veriler ortaya koydu. Fransa'da Sarkozy dönemi sona erdi. Yunanistan'daki durum daha da şaşırtıcıydı.

Yıllardır bayrak yarışı gibi yönetim değiştiren merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi ve merkez sol gözüken PASOK Yunan halkın sillesini yedi. Özellikle PASOK kendi kalelerinde bile mevzilerini kaybetti. 2009 seçimlerinde %43,92 oya sahip olan PASOK'un oy oranı %13,19'a geriledi.

Seçim sonuçlarına bakıldığında Yeni Demokrasi Partisi oy kaybına rağmen birinci çıktı, ancak hükümet kurmak için yeterli sandalyeye sahip olamadı. 2009 Seçimlerinde %33,47 oya sahip olan partinin son seçimdeki oranı %18.88'e geriledi.

 Seçimlerin en büyük süprizini sosyalist temelli SYRIZA(Radikal Sol Koalsiyon)  gerçekleştirdi. 2009'da %4,60 oy oranına sahip olan parti, bu seçimde oy oranını %16,77'e yükselterek ikinci sıraya yerleşti.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) %8.47 oy alarak meclisteki yerini sağlamlaştırdı ve sandalye sayısını artırdı. Ayrıca Yeni Demokrasi Partisi'nden ayrılan Bağımsız Yunanlılar  ve PASOK ve SYRIZA'dan ayrılan Demokratik Sol da %3 barajını aşarak meclise girmeyi başardılar.

Neo-Naziler Meclis'te

Avrupa'da yükselen yabancı düşmanlığı Yunanistan seçimlerine de etkisini gösterdi. Irkçı düşünceye sahip olan Altın Şafak (Chrisi Avgi) oyunu %6.97 'ye yükselterek mecliste sandalye elde etti. İstanbul'u başkent olarak gören zihniyete sahip olan söz konusu ırkçı parti son seçimde, Türkiye kaşıtı propogandayı arka plana atarak özellikle mültecileri kapsayan yabancı düşmalığı üzerine politika üretti. Altın Şafak Partisi, Avrupa'daki benzer  aşırı sağcı partiler gibi  Yunanistan'da da yaşanan krizden ükedeki yabancıları sorumlu tutarak oy topladı.

Yunanistan seçimleri, yukarıda bahsettiğim gibi ilginç sonuçlara sahne oldu. Ancak kaotik durum devam ediyor. Hükümetin nasıl oluşturulacağı kafalarda karışıklık yaratıyor. Birçok uzman istikrarın çok uzaklarda olduğunu belirtiyor. Bakalım zaman ne gösterecek?

 

 

 
Toplam blog
: 20
: 851
Kayıt tarihi
: 29.07.10
 
 

İzmir'de doğup büyüdüm. Tarih,arkeoloji, dış politika v.b. bilim alanlarına ilgi duymaktayım. Bil..