Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yunus Emre’nin hangi resmini kullanacaksınız?

Yunus Emre’nin hangi resmini kullanacaksınız?
 

Yunus Emre Heykeli - Yunus Emre Parkı - Emek - Ankara (Fotoğraf: Aydın Tiryaki 15-11-2003)


1 Ocak 2009’da YTL yerine TL kullanmaya başlayacakmışız, Resmi Gazete’de yayımlanmış (1). Yeni banknotlarda Yunus Emre ve Nete Hatun gibi tarihimizin, kültürümüzün önemli adlarının resimleri olacakmış. İlk olarak 200 TL üzerinde Yunus Emre’ye karar verilmiş. Bu adlar toplumda hiç kimsenin itiraz etmeyeceği şekilde seçilmiş.

Şimdi soruyorum: “Yunus Emre’nin hangi resmini kullanacaksınız?”

Yunus Emre’nin 1240-1320 yılları arasında yaşadığı tahmin edilir. Yaşadığı yerler konusunda çeşitli görüşler vardır. Mezarının bulunduğu yer de belli değildir, bir çok şehir Yunus Emre’yi sahiplenmiştir. Yunus Emre Anadolu kültürünün çok değerli bir kişisidir. Ancak Yunus Emre’nin bir resmi yoktur. Yunus Emre resimleri, heykelleri temsilidir. Başında sargısı, elinde sopası, üzerinde uzun cüppesi olan bir dervişi simgeleyen resim ve heykellere bakınca “İşte Yunus Emre” demiş, kabullenmişiz.

Paramızın üzerinde Yunus Emre olacaksa, Yunus Emre olduğu için olmalı... Başındaki sargıyı sarığa benzetip paraya koyup birilerine mesaj vereceklerse bunu akıllarına bile getirmesinler. Yunus Emre’yi siyasete alet etmesinler.

Paramızın üzerinde Nene Hatun olacaksa, Nene Hatun olduğu için olmalı... Başı kapalı bir kadın resmi niyetiyle koyup birilerine mesaj vereceklerse bunu akıllarına bile getirmesinler. Nene Hatun’u siyasete alet etmesinler.

Yunus Emre ve Nene Hatun’la açılışı yapacaklar, merak ettiğim sonrası... Bundan sonra kimler gelecek?

(1) 200'lük banknotlar geliyor (22-8-2008, Milliyet): http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=ekonomi&ArticleID=981438

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..