Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '21

 
Kategori
Deneme
 

Yüreklerimiz ne zaman ısınacak

Cemreler çok önemli bir tabiat olayıdır. Kış mevsiminin bittiğini, baharın geldiğini haber verir cemreler. 7 gün aralıklar ile gerçekleşir. İlk olarak havaya, daha sonra suya ve son olarak da toprağa düşer. Bu sene Yılın ilk cemresi 19-20 Şubat 2021 havaya düştü.  İkinci cemre 26-27 Şubatta suya, 3. Cemre ise 5-6 Mart 2021 toprağa düşecek.

Cemrenin her düşüşünde havalar ısınmaya başlar ve insanlar bu ısınan havayı hisseder. Cemreler arasındaki sıcaklıklarda anı düşüşler görülür. Bu da cemrenin havanın aşağıdan değil, yukarıya doğru ısındığını gösterir. Cemre kelime karşılığı kor halinde yanan ateş anlamına gelmektedir.

İslam dinindeki anlamı ise Müslümanların hac esnasında Mina vadisinde attıkları taşların yığını demektir. Cemre meteorolojik bir olaydır. Takvimlerde bahardan önce 7 gün ara ile havaya, suya ve toprağa düşer. Cemre sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanır.

Atalarımız hiderelez kutlamalarına başlardı bu dönemin sonunda. Bugünde aynı gelenek sürmektedir.

İnsan tabiatın ayrılmaz bir parçası. Ruhunu cemre denilen tabiat olayından ayrı tutmak imkansız. Cemrelerle birlikte insan vücudumuzda meydana gelen değişiklikleri yabana atmamak lazım. Her insanda farklı tezahür etse de aslında bütün insanlar yazın gelişinin habercisi cemrelerle birlikte hareketlenirler. En son cemre ile birlikte yüreklerimizin de ısınacağını bilmeliyiz. Kor ateşlerde yanan yüreklerimizi sevgi dalgaları ile serinletmeliyiz.

“Ellerimde kış, saçlarımda kar cemre olup düşer misin toprağıma” demiş şair. Aşk-ı zikretmek için; söz dudağa gelmeden önce, cemre gibi yüreğe düşmelidir demiş Mevlana.Aşkla bakalım her şeye. Aşkla ve şevkle güzellikleri yüreğimize düşüren Mevlamıza şükredelim. Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Ne toprağa ne suya ne de havaya! Sadece insanlığa düşsün bu sene  cemreler!

 
Toplam blog
: 449
: 609
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Rizede yayınlanan ilk renkli gazete ViraHaberin kurucusuyum 5 sene baş yazarlığını yaptım. İLESAM..