Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

Yurt- Burs

Yurt- Burs
 

Yurt Müdürü emeklisi olduğumdan, yurda yerleşmemiş öğrenci yakınlarından gelen telefonların birinde "Yurda giremeyen çocuğumuza, bir milletvekili bul, girersin demişler. Böyle birşey olabilir mi?" diye sordu. Ben de "olur" dedim. Çünkü Genel Müdür 'ün kontenjanı var. Hiç müracaatı olmayan öğrenciyi bile alabilecek yetkiye sahip. Bu kontenjanı kullandıracak en büyük güç de, siyasidir. Sahipsiz ve tanıdığı olmayan bazı öğrencilerin banklarda sabahladığını, duydum. Halbuki, Devletimiz gerçekten hiçbir öğrencinin yurt ve burs sorunu olmaması için, devasa bir bütçeyi, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR)'na aktarmıştır. Ama bu Kurumun yöneticileri, gereğini yapamadıklarından, gençlerimiz mağdur olmaktadır. Yurt ve Burs müracaatlarında bazı kriterler belirlenmiş, bunlar sanal ortamda değerlendiriliyor. Hem kriterleri rasyonel değil, hem de hileye açık.

Kazanamıyanlar, her yolu deneyerek, derdine çare bulmaya çalışıyor. Yurda girmeye hak kazanan öğrencilerin, depozito ve 4 aylık yurt ücreti karşılığı, cebinde 400 YTL. olması gerekiyor.

Öğrenci yurda girdikten sonra, günlük 3.00 YTL. tutarında beslenmesine katkı için fiş verilmektedir. Kuralları Yurtkur tarafından belirlenmiş, ihale ile Lokanta-Kantin işletmeleri müstecir'e verilir. İhale statüsünde, "Genel Müdür, kimi isterse o kazanır."anlamında bir ibare var. Onun için bu müstecirler, Genel Müdür'e yakın isimler. Bu beslenme fişinin bütçeye yıllık maliyeti 150.000.000 YTL. Dikkat edilirse, krallık gibi, istenen öğrenci kontenjandan, istenen müstecir statüden alınabiliyor. Öğrencilerimiz, yurt ücretine karşılık gelen bu fiş yerine yurt ücretinin kaldırılmasını istiyor ama nafile. Çünkü bu fişler kalkarsa, kimse buralara uğramaz. Müstecirlerde bu olağanüstü parayı kazanamaz. 1000 kişilik bir yurtta en az 50, 000 YTL. kazanıyor. Mali denetimleri de yok gibi.

Yurtların yanısıra, Kredi ve burs dağıtan Yurtkur, aynı kriterlerle verdiği mağduriyet devam ederken, öğrencinin ihtiyacı olduğu günlerden çok sonra ödeme yapmaktadır. Zor durumda ki öğrencilere destek için kurulmuş ama organizasyonel ve yönetimsel hatalardan dolayı gereğini yapamayan bir Kurum. Benim iddiam, bu bütçeyle, ihtiyacı olan her öğrenciye burs ve ücretsiz yurt verilebilir. Bu sene geçti, inşallah önümüzdeki Öğretim yılında uygulansın diye projemi anlatmaya ve ilgililere duyurmaya çalışacağım.

 
Toplam blog
: 2
: 280
Kayıt tarihi
: 30.09.07
 
 

29.01.1954 Ankara doğumluyum. Aslen Elazığlıyım. Hacettepe Ü. Sosyoloji bölümü 1982 mezunuyum. 1985 ..