Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

Yurt dışına giderken yararlı ipuçları ‘I’

Yeniden merhaba;

Bayram tatili ertesi herkeste bir hareket. Ocak kayıtları için koşuşturan, vize ne olacak, ne zaman başvursam diyenler. Ben de bu sefer sizinle hem başvuru aşamasında hem de yurtdışında işinize yarayacak bazı bilgileri paylaşmak istedim ve yine her zamanki gibi tüm sorularınızı memnuniyetle yanıtlayacağım.

Önce kayıtlardan başlayalım. Dil okullarında son anda kayıtta pek sorun olmamakla birlikte vize işlemleri açısından bazı ülkeler için oldukça erken karar verip hareket etmek gerekiyor. Örneğin Kanada için 3, Avustralya için 2, ABD için 1,5, Malta için 1 ay öncesinden mutlaka okulunuza kayıt yaptırmak gerekiyor. Kanada öğrenci vizesi almak bazen üç aydan fazla sürebiliyor.

İkinci konumuz vize hazırlıkları. Son ana kalmamak için vize evraklarınızı da vizeye gitmeden en az bir ay öncesinden hazırlamakta fayda var. Fakat, banka evrakları gibi güncel olması gereken birkaç evrak ta olacaktır bu evrakların hazırlığını en sona saklayıp çabuk hareket etmeniz gerekir.

Çok yoğun zamanlarda uçak bileti bulmak her zaman sorun olmuştur. Tavsiyem ise, okulunuza kaydınızı yaptırır yaptırmaz hemen uçak biletinizi ayırtmaktır. Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta uçak biletinizi satın almak için son bir tarih olup olmadığıdır, çünkü uçak biletleri tarihi geldiğinde satın alınmazsa otomatik olarak iptal edilebilir.

Aktarmalı uçuşlar her zaman daha ekonomiktir. Örneğin ABD’ye gidiyorsanız, KLM’le Amsterdam veya Lufthansa ile Frankfurt aktarmalı uçabilirsiniz. Eğer aktarmalı uçuş satın alıyorsanız havaalanında ne kadar bekleyeceğinize dikkat edin. Bir keresinde 8 saat havaalanında beklemek zorunda kalmış ve inanılmaz sıkılmıştım.

Gideceğiniz ülkenin iklim şartlarını çok iyi kontrol edin, tabi bahane edip alışverişe dalmak istemiyorsanız. Bu konuda İnternet en büyük yardımcınız olacaktır, öyle web siteleri var ki aylara göre ortalama sıcaklıkları dahi veriyor. Bazı ülkeler soğuk diye bilinse de bulundukları yerden geçen bir hava akımı sayesinde daha ılımandır. Buna en iyi örnek Vancouver’dır. Meşhur Kanada soğuğu Vancouver’da işlemez. Sağ olasın Meksika’dan gelen sıcak akım.

Havaalanında minimum iki saat önce olmak gerekir. Aksi halde koşuşturmaya hazırlanın. Pasaport kontrolden erken geçenler free shopların tadını en çok çıkranlardır. Hem de bazı kredi kartı sahipleri advantage lounge gibi yerlerde ücretsiz kurabiye, kahve ve gazetelerin tadını çıkarabilirler. Bundan yararlanmak için yanınızda kartınızın olması gerekiyor.

Yanınıza mümkün mertebe çok şey alın ancak gereksiz şeyler almayın. Mesela diş macunu, şampuan gibi şeyler her zaman her yerden alınabilir. Fön makinenizi unutmayın yeniden para ödeyerek almak istemezsiniz öyle değil mi? Ayrıca sözlük, çalar saat yada saatli cep telefonu çok işinize yarar. İlaç kullanıyorsanız yanınızda acil ihtiyaçlarınızı çözecek kadar alın ancak çok fazlası dikkat çekebilir. Bir de sigara içenler için kötü bir haber; sigara yurtdışında çok pahalı. Türkiye’den götürürüm diyorsanız o da maalesef 10 paket ile sınırlı.

İngiltere’de özellikle prizler üç pinlidir. Bu yüzden adaptör almak gerekir, ancak bu adaptörler bildiğimiz adaptör gibi değil. Sadece 2 pinli elektrikli eşyanızın fişini takabileceğiniz 3 pinli bir ara fiştir aslında bu. İngiltere’de ‘Adaptor, Europe to England’ diye her yerden birkaç sterline satın alınabilir. Bazı ülkelerde ise voltaj farklıdır, voltajdan emin olmadan elektronik cihazlarınızı kesinlikle prizlere takmayın.

II. bölümde görüşmek üzere.

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..