Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

Yurt dışına giderken yararlı ipuçları 2

İkinci bölümle merhaba;

Geçen yazımda yurtdışına giderken yapılması ve yapılmaması gerekli bazı şeylerle ilgili birkaç fikir vermiştim . Bu sayıda ise devam ediyoruz.

Bazı havaalanlarında rasgele seçilen ziyaretçilere röntgen çekerler. İngiltere bunlardan birisidir. Yanınıza bir görevli yaklaşıp sizi sağlık kontrolünden geçireceklerini söylerlerse endişelenmeyin, bu size özel bir şey değildir ve sadece ufak bir kontrolden sonra yolunuza devam edersiniz.

Bir iki sene içerisinde hatta retina kontrollü girilecek havaalanlarından. İnigiltere bu uygulamanın 2007’de hayata geçeceğini açıkladı bile. Böylece her seferinde bir çok kontrolden geçmenize gerek dahi kalmayacak.

Amerika’ya indiğinizde mutlaka parmak izi vermelisiniz. Her girişinizde parmak izi almazlar ancak ilk girişinizde mutlaka parmak izinizi vermeniz gerekmektedir.

Amerika’ya girdikten sonra dikkat edilmesi gereken bir nokta da I- 20 formunuzda yazılı ve girişte verdiğiniz adresi değiştirdiğinizde mutlaka yetkililere haber vermeniz gerekliliğidir. Öğrenci vizenizi uzatabilirsiniz ama asla başka tip bir vizeye çeviremezsiniz. Yani turist olarak gitmişseniz ve öğrenci olarak devam etmek isterseniz bu mümkün değildir. Öğrenci vizesini Türkiye’ye dönüp buradan almanız gerekir.

İngiltere’ye girdikten sonra için ise önemli olan nokta, 6 aydan fazla vizeye sahip olan herkesin polise kayıt olma zorunluluğudur. İngiltere’ye girdikten itibaren 7 gün içersinde, 40 Sterline yakın para, fotoğraf, okul kaydınız ve bir de adresinizle birlikte polise başvurmanız gerekmektedir. Gerekli başvuruyu yapmazsanız polis gelip kaldığınız yerde sizi uyaracak veya mektup gönderecektir.

Kanada’ya gidecek öğrenciler, ABD’yi ziyaret etmek istediklerinde Kanada’dan vize alamayacaklarını bilmeleri gerekir. Kanada’da okurken ABD’yi ziyaret etmek isteyenler için Türkiye’den gitmeden alınması gerekir.

İngiltere için ise durum biraz daha farklı. Eğer öğrenci olarak İngiltere’ye gitmişseniz Avrupa’nın diğer ülkelerine İngiltere‘de iken vize alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken nereye gideceğinizi nerede kaldığınızı, okul belgenizi ve gerekli masrafları karşılayabilecek maddi imkanlarınızın bulunduğunu, gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna kanıtlamaktır. Ancak her şeyi göze alıp Londra‘ya gidip vize almakla uğraşmak istemeyenler Türkiye’den vizelerini aldıktan sonra bir de gitmenden önce Schengen vizelerini alıp İngiltere’den diğer ülkelere rahatça gezmeye gidebilirler. İngiltere’de hafta sonu turları çok yaygındır. 100 - 150 Sterline hafta sonu Hollanda’yı veya Paris’i görebilirsiniz.

Yılbaşında tüm Avrupalılar bizim bayram dönemimiz gibi oldukça fazla alışveriş yaparlar. Şişen aile bütçelerinde dolayı büyük bir ucuzluk başlar mağazalarda. Öğrenciler için süper bir bayram daha. 5- 10 Dolara ayakkabılar, 7 –8 Sterline binlerce ürün bulabilirsiniz. Özellikle bayan öğrencilerden duyduğum kadarı ile tek bir kazak fiyatına 5 tane alan oluyormuş. Benden söylemesi. Aman dikkat Türkiye’ye geri dönerken 20 kiloyu geçen bagajınız için kilo başına para ödeyeceğinizi unutmayınız.

Yurtdışına giden öğrencilerin en büyük derdi aileleri ile ekonomik yollardan görüşmektir. Bazı okullarda artık kablosuz İnternet var. Yani diz üstü bilgisayarını götürmek isteyen öğrenciler için kablosuz İnternet ücretsiz.

Yurtdışından Türkiye’yi aramak için arama kartları alabilirsiniz. Bu arama kartları neredeyse her yerde satılır.

Artık Türkiye’den de yurtdışını aramak oldukça ekonomik. Dakikası 0.19 kuruşa gerek Amerika’da gerekse Avrupa’da her yeri arayabilirsiniz. Aileler bu da uzak mesafe indirimli görüştürme yapan şirketler sayesinden oldukça ucuza çocukları ile görüşebilirler. Hatta, ayda 30 USD ‘ye limitsiz Amerika görüşmesi imkanı veren şirketler vardır. Annelerin en çok sevdiği ürün haline gelen bu telekom hizmeti sayesinde telefon görüşmelerine servet ödemeden saatlerce konuşabiliyorsunuz.

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..