Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '17

 
Kategori
Dünya
 

Yurt dışında yaşamak üzerine...

Yurt dışında yaşamak üzerine...
 

Kanada


Avustralya, Kanada, İsveç ve Norveç ülkeleri, genelde yurt dışına yerleşmek isteyenlerin en çok araştırdığı ve merak ettiği ülkeler.

Bu ülkelerden İsveç,  Norveç ve Kanada soğuk iklimi ile dikkat çekerken, Avustralya ise tropikal bir iklime sahip ve yaşamaya daha elverişli bir coğrafya diyebiliriz.

Kanada’ya yerleşirken insanlar, “ Senenin büyük bir bölümü kar altında olan bir ülkede yaşayabilir miyim?” diye kendine sormak zorundadır. Müstakil evlerde yaşamak ve tüm kış kar küremek, bizim gibi İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan ve apartman hayatına alışık olan insanların kolayca adapte olabileceği bir durum olmasa gerek.

Buna ek olarak kültürel farklar da var. Bu yüzden yurt dışına göç etmenin popüler bir başlık olduğu bu günlerde, bu konunun çekinceleri ile birlikte gözden geçirilmesinde fayda var.

Avustralya deyince de aklımıza sörf yapan insanlar ve masmavi okyanuslar geliyor. Ancak Avustralya’dan seyahate çıkan bir insan en az birkaç aylık tatil planı ile ülkeden ayrılıyor. Çünkü Avustralya dünyanın geri kalanından çok uzak bir yer.

İsveç ve Norveç de her yıl dünyanın en yüksek refah düzeyine sahip ve demokrasi anlamında en üst düzey ülkeleri olarak gösteriliyor. Elbette bu konular doğrudur. Ancak oraya taşınan dostlarımız da, hayatın bireyselliğinden şikayetçi durumdalar. Yeteri kadar sıcak ilişkiler kurulamadığından, arkadaşlık dostluk kavramının bizim anladığımız manada olmadığından dem vuruyorlar.

Yani her şeyin avantajları olduğu gibi, dezavantajları da olabiliyor ve özellikle yaşamını kökünden değiştirecek bir karar alırken; çok dikkatli olmak gerekiyor.

İnternette yurt dışında yaşam ile ilgili bloglar yazan göçmenleri ve gezginleri araştırıp okuduğumuzda bu çift taraflı durumla karşılaşıyoruz. Kimi hayatından çok memnun, gittiği yeri öve öve bitiremiyor. Kimisi de şikayet ediyor ve dönmenin planlarını yapıyor.

Bu tamamen kişinin yeniliklere açık olması, adaptasyon kabiliyeti, kararlılığı ve direnciyle alakalı olsa gerek. Yani herkesin kolaylıkla kalkışabileceği bir iş değil. Kanada, Avustralya veya diğer Batı ülkelerinde yaşamak, getirisi ve götürüsü ile iyi ölçüp biçilmesi gereken bir şey.

Bu yüzden yurt dışına yerleşme konusu, biri yaptı diye yapılacak bir şey değil. İyi gözden geçirmek lazım.

 
Toplam blog
: 20
: 1034
Kayıt tarihi
: 31.10.16
 
 

Profesyonel tur rehberiyim. Seyahat etmek mesleğimin bir parçası olsa da, aynı zamanda benim için..