Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Yurtdışını ucuza gezmenin yolları – II

Yurtdışını ucuza gezmenin yolları – II
 

Şartlar çok basit. Öğrenci misiniz? Tamam, o zaman. Çok cüzzi bir paraya Almanya ve Fransa gibi bazı ülkelerde 3 hafta, İngiltere ve İtalya gibi diğer pek çok ülkede 2 hafta; hem de tüm dünyadan gelen öğrencilerle birlikte çok keyifli bir ortamda kalabiliyorsunuz. Kalacak yer ve yeme-içme 175 euro gibi bir kayıt parasının içinde. Sadece yol ve harçlık size ait.

Peki neden 175 euro’ya masraflarınızı karşılıyorlar? Türkiye’de Gençlik Servisleri Merkezi (Ankara) ve Gençtur (İstanbul) dünyadaki yüzlerce uluslararası gençlik değişim organizasyonlarıyla işbirliği içinde kar amacı gütmeden çalışan vakıflardır. Bunlar uluslararası çalışma kamplarında tüm dünyadan gelen gençlerin etkileşimi, önyargıların yıkılması ve tabi yabancı dillerini geliştirmelerine imkan vermek için çalışırlar.

Çalışma kampları haftasonları hariç günde 2- 3 saat ile 7- 8 saat arasında projesine göre değişen işlerde çalışmayı gerektirir. Gitmeden nasıl bir projede yer alacağınızı ve günlük ortalama kaç saat çalışacağınızı seçebilirsiniz.

Yaz dönemi için ön kayıtlar Ekim ayında başlıyor. Özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere çok talep olduğundan fazla gecikmemenizi öneririm. Mart ayında da gidip, önkayıtta gitmek istediğinizi belirttiğiniz ülkeden yerine, yapılacak işe göre bir kamp seçiyorsunuz.

Yapılacaklar işler, ağaç dikimi gibi çevresel, restorasyon ve müze çalışmaları gibi arkeolojik, boya ve park düzenlemesi gibi tamirat/ düzenleme, çocuklar ve evsizler için hazırlanmış projelerde yer alma gibi sosyal işler, hazırlıklarına yardım etme ve festivalde çalışma gibi festival işleri şeklinde gruplanabilir.

Ben Gençlik Servisleri Merkezi aracılığıyla üniversitedeyken Almanya’da ve Fransa’da iki uluslararası gönüllü çalışma kampına katılma fırsatı buldum. Almanya’dakinde 13 kişi yöre gençlerinin boş vakitlerini değerlendirmesi amacıyla kullanılan çok büyük bir evde kaldık. Günde en fazla 2- 3 saat eğlenceli bir ortamda çalıştım. Günün geri kalanında kanoya bindik, partilere katıldık, yöre gençleri ve arkadaşlarımızla spor yaptık. Haftasonları ise yol liderlerimiz bize yakın illeri gezdirdi.

Fransa’daki kampımda ise bir Ortaçağ Festivali’nin hazırlıklarına yardım ettik ve festival boyunca kafelerde, festival kapsamında kurulan Orta çağ motifli restoranlarda Orta Çağ kostümleri içinde çalıştık. Bu çalışmamızın karşılığı bu yerlerin sahipleri tarafından bize hediye edilen yiyecek ve içecek olarak fazlasıyla aldık. Hatta gerek bu yerlere gelen ziyaretçiler ve buraların sahipleriyle öyle yakınlaştık ki, onlar gidebilirsin dediklerinde bile işi bırakmadık. Çünkü iş, eğlence demekti, arkadaşlık demekti, bedavaya güzel içkiler demekti...


Bu festivalde geçirdiğim sekiz gün, hayatımın en güzel günleri arasındadır. Yolda yürürken herkesin tanıdık-tanımadık insanlarla selamlaştığı sıcacık bir ortamda, başka bir çağda yaşamak gibiydi. Para değil, dostluk geçiyordu her yerde sanki. Tıpkı bir rüya gibiydi.

Ben kendi adıma yol parasını hazır edebilecek tüm öğrenci arkadaşlara gitmelerini tavsiye ederim. GSM ve Gençtur’un verdiği bu hizmetin parasal bir yönü olmadığı, sizden beklenenin yalnızca ülkemizi tanıtmak/ temsil etmek olduğu ise unutulmamalı.

 
Toplam blog
: 132
: 3374
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Odtü mezunu; edebiyat ve sinema düşkünü biriyim. AFSAD’ta fotoğraf, Sinematek’te film yapımı üzer..