Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '09

 
Kategori
Aile
 

Yurttan gelen öğrenciler işte

Yurttan gelen öğrenciler işte
 

Devlet okullarının birinde görev yapan bir öğretmen arkadaşımla konuşurken okulda yaşanan bir olaydan bahsetti. Okuluna çocuk esirgeme yurdundan gelen öğrenciler olduğunu ve bunlardan bir kısmının şiddete meyilli olduklarını anlattı. Hatta bazı öğrencileri dövdüklerini ve ne yapacaklarını bilmediğini söyledi. Konuşurken de “yurttan gelen öğrenciler” diye bahsetti. Genelleme yapmak istemediğini ama birçoğunun da böyle olduğunu söyledi. Bana olanları anlatınca “suç onlarda değil onları oralarda kalmaya mecbur bırakanlarda biraz da bizde” dedim. Neden bizde biliyor musunuz? Arkadaşlarına yaptıklarını şimdi boş verin. O konuya çok takılmayın. Takılmamız gereken konu “bu suçta ki payımız”. Evet, bizde suçluyuz. Kabul edin. Topluma acaba hangi suçluları kazandırıyoruz bu şekilde diye düşündüğünüz oldu mu? Ailesiyle büyüyen çocuklar ile bu çocukların yetiştiği ortamları kıyasladığınızda yurtlarda büyüyen çocuklarda suça daha meyilli olduklarını biliyor musunuz? ( Aile içerisinde büyüyüp de suç oranı yüksek olanların oranı ayrı bir konu) Neden sizce? Bir aile sıcaklığı bulamadıkları için olabilir mi? Ya da diğer arkadaşlarını kıskandıkları için. Ailemiz olduğu halde bazen diğer çocukları kıskananlarınız olmadı mı? Benim oldu. Bizim bir ailemiz varken kıskandıysak onlar haydi haydiye kıskanırlar diye düşünüyorum.

“YURTTA ÇALIŞANLAR NE KADAR İLGİLENEBİLİRLER”

Yurtta çalışanlar ne kadar bir aile sıcaklığı yaratabilirler. Ya da ne kadarına yakın davranabilirler. Şuan Eskişehir Çocuk Esirgeme Yurdunda kaç tane çocuk var bileniniz var mı? Burada ki yetkililer hangi biriyle ilgilensinler değil mi ama? Bu çocukların aile sıcaklığına ihtiyaçları var. Size bu çocukları himayenize alın demiyorum. En azından koruyucu aile olarak hafta sonları bu çocukları yanınıza alabilirsiniz. Sizin çocuklarınızla kardeş olup güzel vakit geçirebilirsiniz. Çocuklarınıza verdiğiniz terbiyeyi onlara da verebilirsiniz. 1949 yılından bu yana koruyucu aile projesi varmış. Bu projeye sizde katılarak bu çocukların eğitimine destek olabilirsiniz. Eğitim derken ne demek istediğimi az çok anlamışsınızdır. Sadece sevginizi, ilginizi, sıcaklığınızı vereceksiniz. Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karışlayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları var. Kuşkusuz anne-babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşündüklerimiz gibi olmayabilir. Bu onların tercihi değildi. Ama bundan sonra yapacakları için doğru yolu göstermediğimizde onların tercihi olacak. Çünkü kimse onlarla ilgilenmedi, kimse onlara gerçeği öğretmedi. İlgilenmediğimiz her çocuk bir gün karşımıza suçlu olarak çıkabilirler. Orada burada bally alan çocuklar olmayı hak etmiyorlar. Baktığınız zaman kötü görünen bu çocuklar aslında o kadar da kötü değiller. Onları suça iten asıl kötüler bizleriz. Aile gerçekten önemli olmasaydı devletin aileye döndürmek adına bir projesi olmazdı. Bu proje kapsamında Eskişehir Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme kurumundan 39 (otuz dokuz) çocuk ailesine geri dönmezdi.

Bu hafta sonu için işte size güzel bir plan. Hafta sonunu yurttan kaçıp orada burada geçiren çocuklar yerine evinizde onlar için yaptığınız kurabiyeleri yiyerek aile sıcaklığında geçiren çocuklar olsa nasıl olur?

 
Toplam blog
: 65
: 1227
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

Aslen Hataylıyım ama Eskişehir'de yaşıyorum. Daha doğrusu okul nedeniyle Eskişehir'deyim. Eskişehir'..