Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '06

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Yurudumuzun tarımsal silahları

Yurudumuzun tarımsal silahları
 

Fındık büyük bir toz kopararak meydanlardan geçti. Açıklamalar yapıldı politik malzeme oldu, bir sonuca varılmadan gündemden çıktı.

Aslında güzel fikirler de çıktı, bu işe konsantre olunması gerektiği, O üç veriyosa ben beş veririm politikası değil de, İşin başına geçip, proje üretilmesi gerektiği konuşuldu. Dünyanın %75 üretimini yapıyor olmamızın anlamı tartışıldı. Bu avantajı kaybetmemek için fiyat stratejisi konuşuldu. Yani ringe her sene çıkacağımızı bildiğimiz halde, ilk yumruğu yedikten sonra halkın galeyanının boş olduğu anlatılmaya çalışıldı. Bunun yerine gerçekçi, hedefler koyup, nerde olduğumuzu bilip, disiplinli bir çalışma ile tarım üzerine fikir ve strateji geliştirmemiz gerektiği tekrardan konuşuldu. Buğday kouşuldu, mısır konuşuldu.

Sırada belki Fıstık var, ihracat olmadı haberleri dolaşmaya başladı; 'Hükümet bize sahip çık', Hükümet te, yahu daha önemli işlerim var sizle mi uğraşacam, biz mi dedik yetiştir havasında. Sırada Narenciye var, sanki bu sene sihirli bir el değecekmiş gibi üretici bekliyor, bütün iyi niyetiyle umut ediyor.

Rakibimiz, zengin babaları olan çiftçiler. Devlet baba el atıyor, Mısırda bir ton portakalı tüccar 300 dolara alabiliyor, Türkiye'de devletin parası gerçekten yok belki, portakal 500 dolar (gemi üzeri ton başı fiyat). Bu tablo ithal gelen narenciye, pamuk, buğdayın yolunu açıyor. Bu durumda malı dalda kalan çiftçi reel olarak eziliyor. Geçen sezon zarar etmiş, bu sezonu çıkarabilmek için borç ile sahaya çıkmış, bu sezon sanki bişeyler değişecek.

Bana göre, devletimizin imkanları kısıtlı da olsa, tarımın Türkiye için iyi bir silah olduğu unutulmamalı. İmkanlarımızın kısıtlı olması daha iyi stratejilere ihtiyacımız olduğunu gösterir sadece. İklim, işgücü, toprak.. gibi avantajlarımızın iyi yönetilmesiyle önemli bir ekonomik silah haline geleceğinin bilincine varımalı. Bunun en yüksek düzey milliyetçilik, yapıcı bir milliyetçilik olduğu anlaşılmalı . Çiftçiye haybeden para dağıtmak değil, bilinçli destek nasıl olmalı tartışılmalı.

Tarımın çiftçi/ köylü gözüyle değil, yatırımcı gözüyle bakılması gerekir. Bu konu ne kadar çok tartışılırsa, o kadar fikir geliştirip, başarılı hedefler belirlenir. Ülke tarımının gerçek potansiyeli ortaya çıkar. Bu potansiyeli kullanarak hak ettiğimiz refaha ulaşabiliriz.

saygılarımla

 
Toplam blog
: 2
: 4723
Kayıt tarihi
: 08.08.06
 
 

Bodur meyve fidanları, modern meyvecilik, fidan ithalatı, ziraat mühendisi. Ankara Ünv Bahçe Bitki..