Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yürüyen merdiven for dummies

Yürüyen merdiven for dummies
 

Sıkı bir metro kullanıcısı olarak hergün en az dört beş kez yürüyen merdiven hizmetini kullanmak durumunda kalmam bana dünya halkları içinde kalbimde apayrı bir yeri olan İstanbul halkı ile aramızdaki bağı biraz daha kuvvetlendireceğine emin olduğum bu yazıyı yazmaktan başka seçenek bırakmamıştır. Öncelikle her gün yaşam koşturmacasında omuz omuza mücadele ettiğim sevgili şehirdaşlarımın kötüden örnek almaması için hemen başlangıçta dikkatinizi çekecek olan yazı resmine yürüyen merdivenlerde nasıl hareket edilmesi ile ilgili “iyi” bir örneği eklemeyi bir vatandaşlık ödevi bildim.10 adımda öğrenme tekniğini kullanmaya çalışacağım bu yazımda on adım attıktan attıktan sonra varmamız hedeflenen görüntü budur arkadaşlar. Haydi gelin yürüyen merdivende yürümeye başlayalım:

1-Yürüyen merdivenler lunaparklardaki atlı karıncalar gibi sizleri eğlendirmek amaçlı hizmet veren araçlar değildir.

2-Yürüyen merdivenler insanların bir A noktasından hedeflenen bir B noktasına normal yürüyüş tempolarından daha hızlı şekilde ya da hiç hareket etmeden bile varabilmelerini sağlamak amaçlı hizmete sunulmuş makinelerdir.

3-Yürüyen merdivenlerin insanları hareket etmelerine gerek bırakmadan bir noktadan bir noktaya taşıyor olmaları yürüyen merdiven üzerinde hareket etme ihtiyacı duyabilecek insanların varlığını yok saymanız için gerek ve yeter şartları oluşturmaz.

4-Yürüyen merdivenlerde sağ şerit hareket etmeden bir noktadan diğer noktaya ulaşmak isteyenler için, sol şerit ise bu noktaya daha çabuk ulaşmak ihtiyacı duyan insanlar için ayrılmıştır. Bu mantığa çok yaygın bir örneği araç trafiğinde sol şeridin hızlı, sağ şeridin ise ağır taşıtlara ayrılmış olmasında görebilirsiniz.

5-Bu trafik kuralı bir noktadan bir noktaya değişik zaman dilimlerinde ulaşma gereği duyan tüm bireylerin ihtiyacını karşılayacak şekilde kurgulanmıştır. Aracınız ile trafiğe çıktığınızda sol şeritte durmak ne kadar abuk ise yürüyen merdivende de sol şeritte yürümeden beklemek de o kadar abuktur.

6-Yürüyen merdivende arkadaşınız ile yanyana dikilip iki şeriti de kapattığınız bir durumda sizden yol isteyip, istemeye istemeye totonuzu kenara dayayarak açtığınız daracık açıklıktan geçmeye çalışan insanlara ters ters bakacağınıza özür dilemeniz gerekir.

7-Yürüyen merdivenlerde işgal ettiğiniz sol şeritte sizden yol isteyen insanlara sanki çok akıllıca birşey keşfetmişcesine gösterdiğiniz yanda duran sabit merdivenlerin orada olma nedeni de o parlak fikrinizin aksine acelesi olan insanların kullanımı için değil yürüyen merdivenin arıza yapma olasılığına ve olası bir acil durumda çıkış kapasitesinin arttırılması amacına yöneliktir.

8- Londra metrosundan alınmış yukarıdaki resime baktığınızda hiçbir yoğunluk olmadığı durumda bile herkesin sağ şeritte beklediğini göreceksiniz. Yine resimde sol şeridi kullanarak aşağıya inmek isteyen birinin hiç kimseden yol istemek zorunda kalmadığını da gözlemleyebilirsiniz.

İki adım kaldı, artık onu da bir zahmet siz atıverin...

Kısacası, hiç kimse günlük hayatlarına zaten hiçbir katma değeri olmayan ulaşım araçlarında harcadığı zamanı sizin paşa keyfinize göre uzatmak zorunda değildir benim canımdan aziz bildiğim cefakar şehirdaşlarım... Yürüyen merdiven gibi tüm halkın kullanımına açık ulaşım araçlarında paşa keyfiniz için sağ şerit ayrılmıştır. Sol şerit'i rahat bırakın...

 
Toplam blog
: 89
: 618
Kayıt tarihi
: 16.12.06
 
 

İlk kitabımı, 'Pal Sokağı Çocukları'nı okuduğumdan beri yazıyorum. Yazmak beni o çocuklar gibi öz..