Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
1939
 

Yuvalama tarifi ( Gaziantep )

Yuvalama tarifi ( Gaziantep )
 

Alıntı.


 
2 Su Bardağı çekilmiş pirinç ( 500 gr )
300 Gr Yağsız kıyma
250 Gr Kuşbaşı koyun eti ( dana )
2 Su Bardağı haşlanmış nohut
500 Gr Yoğurt
1 Yumurta
1 Çorba kaşığı pirinç nişastası
1 Yemek kaşığı tuz 
1 Çay kaşığı karabiber
 
 
 
 
Rahmetli Annemden öğrendiğim kadarıyla çekilmiş pirinç denildiğinde şaşırmamanız adına en baştan sizlere yazmak zorunda kaldım. Şimdilerde ise ev aletleri gayet modern. Bir kaç fonksiyonu içerisinde barındıran et çeken rondolar dahi bulunuyor.
 
 
1. Aşama
 
Şöyle ki; bundan 40 yıl önce evde, el gücüyle çekilen et çekme makinasında, yıkanıp 15 dakika önceden ılık suda beklettiği takriben (500 gr) olan 2 su bardağı pirinci çekin. Geniş bir tepsiye alın, 300 gr yağsız kıymayı tuzu ve karabiberini de ekleyip bir güzek ellerinizle yoğurun. Daha sonra bu hamuru, et makinanızdan bir kaç sefer çekin. Yuvalama meşakkatli bir yemek türü, arkadaş yardımıyla hoş sohbet yaparak nohut tanesinden küçük olması kaydiyle, elinizi hafif suyla ıslatarak avucunuzda yuvarlayın. yuvalamanın özelliği oldukça küçük olmasıdır. Tencerede suyu kaynatıp, yuvalamaları 10 dk kadar haşlayın ve süzün. Yuvalamayı süzdükten sonra soğu-mamasına dikkat edin, yoksa dağılma riski ola bilir, bunca emek zayi olmasın. Akabinde kaynayan et ve nohut karışımının üzerine tencereye yavaşça dökülmeli.
 
2. aşama
 
Kuşbaşı eti 30 dk haşlayıp altını kapatın.Akşamdan ıslatmış olduğunuz nohudu haşlayın. Haşlandığından emin olduğunuzda ise, kuşbaşı etinizin içerisine suyuyla birlikte dökün ve 15 dk tekrar kaynatın ki, nohut ve et birbirleriyle özdeşleşsin, bu arada tuzu ilave edip tadına bakmayı da
ihmal etmeyin, öte yandan süzdüğünüz yuvalamaları içine koyup 5 dk daha orta hararetli ısıda kaynatın.
 
3. Aşama
 
Bir bardak kaynamış ama soğuk suyla yoğurdu sulandırıp, içine bir yumurta kırın bir çorba kaşığı da pirinç ununu ilave edin, yumurta  ve pirinç unu yoğurdun kesilmemesini sağlıyor.
 
4. aşama
 
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı nane
Yine arzuya göre tuz ve karabiber
 
Sıvı yağ ve tereyağı orta ateşte eritilip yanmamasına özen gösterin, naneyi ilave edildiğinde, yeşilliğini muhafaza etsin. Bu hem yemeğin görüntüsüne, hem de midemizin yanmaması içindir. Bazı hanımlar, naneyi olabildiğince yakıyorlar ki, mide sağlığı için iyi olmadığını kendimden biliyorum, yine de siz bilirsiniz  :)   Afiyet olsun, sevgilerimle..
 
 
Dip not: 
Koyun eti, Danimarka da Türkler arasında fazla yağlı olduğundan dolayı pek tutulmaz, sanırım Türkiye'nin koyunu buradan çok daha lezzetli. Tercih sebebiniz koyun olmalı, oldukça şanslısınız diyorum :)
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bu yemeği yemiştim çok lezzetliydi ama çok da zahmetli olmalı...Selamlar, mutlu kalın...

Ayşegül HAYVAR 
 21.02.2014 21:41
Cevap :
Merhaba Ayşegül hanımcım, evet oldukça zahmetli bir yemek bende zaten sık olarak yapmam, merhume annem bayramlarda yapmanın haricinde, ve arzu ettiğimizde yapardı, sabır işi gerçekten de :) Yemeğin tadını alanlar geri kalamıyor diye bilirim, sizinde tatmanıza sevindim afiyet olsun, selam ve sevgilerimle efendim..  22.02.2014 11:58
 

Ellerinize sağlık Sayın Yazarım,oldukça meşakkatli bir yemek. Ben hiç yapmadım ama yapan hem de çok iyi yapan arkadaşlarım var. Onların davetlerinde severek yiyorum. Gene de tarif için teşekkürler. Zevkle okudum. Saygılarımla

GOKOYA 
 21.02.2014 14:30
Cevap :
Merhaba sayın GOKOVA, evet bunca meşakkatine üzerine, birde çabucak silinip süpürülmüyor mu? Elbette bu da yemeğin çok sevilmesinden kaynaklanıyor, yemeğin tadını bilmeniz ve davetlerde de yemenize çok sevindim, afiyet şeker olsun :) Rica ederim ben teşekkür ederim nazik yorumunuz için, selam ve saygılarımla sayın GOKOVA..   22.02.2014 12:07
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 425
Toplam yorum
: 833
Toplam mesaj
: 33
Ort. okunma sayısı
: 407
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster