Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Yuvalama tarifi ( Gaziantep )

Yuvalama tarifi ( Gaziantep )
 

Alıntı.


 
2 Su Bardağı çekilmiş pirinç ( 500 gr )
300 Gr Yağsız kıyma
250 Gr Kuşbaşı koyun eti ( dana )
2 Su Bardağı haşlanmış nohut
500 Gr Yoğurt
1 Yumurta
1 Çorba kaşığı pirinç nişastası
1 Yemek kaşığı tuz 
1 Çay kaşığı karabiber
 
 
 
 
Rahmetli Annemden öğrendiğim kadarıyla çekilmiş pirinç denildiğinde şaşırmamanız adına en baştan sizlere yazmak zorunda kaldım. Şimdilerde ise ev aletleri gayet modern. Bir kaç fonksiyonu içerisinde barındıran et çeken rondolar dahi bulunuyor.
 
 
1. Aşama
 
Şöyle ki; bundan 40 yıl önce evde, el gücüyle çekilen et çekme makinasında, yıkanıp 15 dakika önceden ılık suda beklettiği takriben (500 gr) olan 2 su bardağı pirinci çekin. Geniş bir tepsiye alın, 300 gr yağsız kıymayı tuzu ve karabiberini de ekleyip bir güzek ellerinizle yoğurun. Daha sonra bu hamuru, et makinanızdan bir kaç sefer çekin. Yuvalama meşakkatli bir yemek türü, arkadaş yardımıyla hoş sohbet yaparak nohut tanesinden küçük olması kaydiyle, elinizi hafif suyla ıslatarak avucunuzda yuvarlayın. yuvalamanın özelliği oldukça küçük olmasıdır. Tencerede suyu kaynatıp, yuvalamaları 10 dk kadar haşlayın ve süzün. Yuvalamayı süzdükten sonra soğu-mamasına dikkat edin, yoksa dağılma riski ola bilir, bunca emek zayi olmasın. Akabinde kaynayan et ve nohut karışımının üzerine tencereye yavaşça dökülmeli.
 
2. aşama
 
Kuşbaşı eti 30 dk haşlayıp altını kapatın.Akşamdan ıslatmış olduğunuz nohudu haşlayın. Haşlandığından emin olduğunuzda ise, kuşbaşı etinizin içerisine suyuyla birlikte dökün ve 15 dk tekrar kaynatın ki, nohut ve et birbirleriyle özdeşleşsin, bu arada tuzu ilave edip tadına bakmayı da
ihmal etmeyin, öte yandan süzdüğünüz yuvalamaları içine koyup 5 dk daha orta hararetli ısıda kaynatın.
 
3. Aşama
 
Bir bardak kaynamış ama soğuk suyla yoğurdu sulandırıp, içine bir yumurta kırın bir çorba kaşığı da pirinç ununu ilave edin, yumurta  ve pirinç unu yoğurdun kesilmemesini sağlıyor.
 
4. aşama
 
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı nane
Yine arzuya göre tuz ve karabiber
 
Sıvı yağ ve tereyağı orta ateşte eritilip yanmamasına özen gösterin, naneyi ilave edildiğinde, yeşilliğini muhafaza etsin. Bu hem yemeğin görüntüsüne, hem de midemizin yanmaması içindir. Bazı hanımlar, naneyi olabildiğince yakıyorlar ki, mide sağlığı için iyi olmadığını kendimden biliyorum, yine de siz bilirsiniz  :)   Afiyet olsun, sevgilerimle..
 
 
Dip not: 
Koyun eti, Danimarka da Türkler arasında fazla yağlı olduğundan dolayı pek tutulmaz, sanırım Türkiye'nin koyunu buradan çok daha lezzetli. Tercih sebebiniz koyun olmalı, oldukça şanslısınız diyorum :)
 
 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..