Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '20

 
Kategori
Tıp
 

Yüz Değiştirme Operasyonu

YÜZ DEĞİŞTİRME OPERASYONU
 
Türkiye’de Kurtlar Vadisi ve Ezel dizileri başta olmak üzere, yurt dışında John Travolta ve Nicholas Cage’in rol aldıkları Yüz Yüze gibi pek çok film ve TV dizisine konu olan yüz değiştirme ameliyatları, eskiden gerçek hayatta tanık koruma ve benzeri meselelerde yapılsa da günümüz de çok farklı amaçlarla kullanılıyor.
 
Sevgili okurlar, internet üzerinde yaptığım ummalı çalışma sonucunda günümüzde şiddet gören kadınlardan, hayat kadınlarına ve hatta kan davalarına kadar bir çok çeşitli sebeple yüz değiştirme gerçekleşebiliyor. Bu ameliyatlar özel kiniklerde gerçekleştiriliyor. İzmir’de 20 yaşındaki üniversiteli genç bir kadın, ayrılmak istediği erkek arkadaşından tehdit ve şiddet görünce Aile Mahkemesi ilginç bir karar aldı. Genç kızın yüzü estetik ameliyatla değişecek. Masrafları ise devlet karşılayacak. Mahkemenin kararına göre, şiddet gören kadının yüz yapısından, kimlik bilgilerine kadar tüm yaşamı farklılaşacak. Ancak, estetik operasyonlarla bir kişinin kimliğinin tam olarak değişip değişmeyeceği merak konusu. Burada, amaç güvenlik ve kişinin tanınmasını engellemek olursa bu başarılabilir ve cerrahi girişim önce yüze uyguluyor, gerekli görülürse beden de ekleniyor. Bakış açımızı gençleşme ya da var olan yüzün ideal ölçülerinden farklı planlamak lazım. Kemik, iskelet yapısı gözden geçiriliyor, bir planlama yapılıyor.
 
Sevgili okurlar, doktorların konu ile ilgili ilginç bir iddiası da var. Annesi, kızını tanıyamaz diyorlar. Bu tarz estetik ameliyatlarda kişinin kokusu değişmiyor. Ancak, rengi, gülümsemesi ve bakışları bile değiştirilebilir. Amaç, kişiyi doğal, sıradan bir görünüme bürünmek ve tanınmayacak bir sima haline dönüştürmek üzerine kurulu.
 
Yüz yapısı nasıl değişiyor? Saçlar, kesim,  renk ve yoğunluk açısından değişebilir. Burun yüz mimarisinde çok önemli bir temel yapıdır. Estetik açıdan, planlanan cerrahi ile burada ki yaklaşım farklı olacaktır. Gözler en önemli parçayı oluşturur. Bakıştaki anlam üzerine çalışır ve bakıştaki mana değiştirilmeye çalışılır. Alın, burun, alt ve üst çene bunların yapısı dikkate alınarak yeniden boyutlandırılır. Yani ortaya bambaşka bir fizyonomi çıkarılır.
 
Emniyet müdürlüğünden alınan verilere göre, 12 tanıdığın yüzü bu kapsamda değişti. Tanık koruma kapsamında, 105 tanık, tanık yakını olarakta 273 kişi üzerinde koruma tedbiri uygulanıyor.
 
Ameliyatlar hakkında; Kimlik değiştirme ameliyatlarında kişi olduğundan yaşlı hale getirilmiyor. Türkiye’de tanık koruma estetiği yapan 40 merkez var. Kişiyi daha önce hiç görmemiş insanlar estetik operasyon geçirdiğini anlamıyor. Yüz değiştirme estetiği ile 25 yıl gençleşen ünlü var. Tanık koruma ameliyatları bir seansta da altı ay arayla iki seans halinde de yapılabiliyor. Mevcut ses kalınlaştırılabiliyor. Ameliyatı yapan doktorlarda bile kişinin önceki kimliği hakkında bilgi bulunmuyor.
 
Bu gibi ameliyatlar hakkında ülkemizde bir istatistik tutulmuyor. Diğer yandan bu ameliyatlar ile ilgili özel bir yasal zorunluluk da yok. Örneğin bir hasta özel bir klinikte yüzünü tanınmayacak kadar değiştiren bir ameliyat olmuşsa bunu bildirme zorunluluğu yok. Kanunen bir sıkıntı yoksa da görünümü değiştirecek kadar kapsamlı bir ameliyat yapılacaksa, hastanın aranmadığından emin olmak gerekiyor. Açıkçası, ben yüzünü değiştirmeyecek kadar sevenlerdenim. Hatta başka yüze sahip olsam, zannediyorum para ödeyerek bu simaya sahip olmak isteyebilirdim. Her vatandaşımızın, ihtiyaç durumunda istifade edebileceği bir imkandır. Sevgili okurlar, haftaya görüşünceye dek  sağlıcakla kalın, esen kalın.
 
Kaynak: https://www.metinaltincekic.com.tr/yuz-degistirme-operasyonu/
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...