Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '18

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Yüz İfadenizi Değiştiren Dokunuş: Çene Estetiği

Yüz İfadenizi Değiştiren Dokunuş: Çene Estetiği
 

Yüz bölgesi, vücudun en dikkat çekici bölgelerinden bir tanesidir. Bu nedenle yüz bölgesindeki istenmeyen durumlar kişiye aşırı rahatsızlık vermektedir. Yüzün alt kısmında yer alan ve hem karşıdan hem de profilden görünüşü son derece etkileyen çene yapısı estetik açıdan son derece önemlidir. Özellikle çene ucunun yüzün diğer bölümleri ile orantılı olmaması dikkat çekici özellik taşıyabilmektedir. “Ortognatik cerrahi” adı ile de bilinen çene estetiği, aynı zamanda diş dizilimindeki bozukluklardan dolayı meydana gelen ısırma ve çiğneme problemlerini gidermek amacıyla da yapılabilmektedir. Ancak daha dinamik  bir yüz görünümü elde etme ya da yüzde doğru oranı sağlamak için çene estetiği operasyonlarına sıklıkla başvurulmaktadır. 
 
Ameliyat Türleri ve Yapılış Şekli
Çene estetiği operasyonları çene törpüleme, implant ile şekil oluşturma veya doku transferi olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Ameliyat yöntemine çenedeki problem tespit edildikten ve yapılacak olan revizyon belirlendikten sonra karar verilmektedir. Çenede yapılacak olan işleme göre ameliyat genel ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Operasyonlarda genellikle kesiler çene altına ya da ağız içine yapıldığı için daha sonrasında herhangi bir iz problemi yaşanmamaktadır. Çene altından yapılan operasyonlarda meydana gelen kesi izi yaklaşık olarak bir  yıl kadar sonra gözle görülemeyecek, soluk bir hal almaktadır. 
 
Ameliyat Sonrası
Çene operasyonu sonrası hasta yaklaşık olarak 2-3 gün sonra taburcu edilebilmektedir. Operasyondan sonra ağız içi hijyene dikkat etmek son derece önemlidir. Operasyon sonrası genellikle şişlik ve morluklar görülmesi doğaldır . Ayrıca doktor tarafından verilen ağrı kesiciler düzenli olarak kullanılmalıdır. Hastaların operasyondan sonra dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise beslenmeleridir. Çeneyi yoracak çiğneme hareketlerini yapmak, kaçınmak ya da sakız veya şeker çiğnememek gerekmektedir. Operasyondan sonraki birkaç gün hastaların çok sıcak ve çok soğuk şeyler tüketmemeleri ve pipetle beslenmeleri önerilmektedir. Operasyondan yaklaşık bir hafta sonra hastalar günlük yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. İstenen sonucun elde edilmesi için ameliyat bölgesindeki dokuların tamamen iyileşmesi gerekmektedir. Yaklaşık olarak 2-3 ay sonra çene istenen görünüme kavuşmuş olur.
 
Prof. Dr. Şükrü Yazar
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
 
Toplam blog
: 76
: 48
Kayıt tarihi
: 16.04.18
 
 

1992'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Şükrü Yazar, Estetik, Plastik v..