Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yüzde kaçımız ahlaklıyız?

Yüzde kaçımız ahlaklıyız?
 

Din konusunda yazmak gibi bir iddiam yok fakat insan olmaktan gelen bazı konulara da kafa yormadan edemiyoruz, % 99’umuz müslüman iken % kaçımız ahlaklıyız?

Konu müslümanlık ve siyasi tartışmalara gelince en çok kullanılan klişelerden biri nüfusumuzun %99’unun Müslüman olduğudur, bence de öyledir veya olsa olsa % 1’lik bir hata payı vardır.

Peki nüfusumuzun % kaçı ahlaklıdır sizce ? % 99?... 89 ?....19 ?...9?

Ahlak konusu her ne kadar kişiden kişiye, toplumdan topluma değişkenlik gösteren subjektif bir konu olsa da aynı kültür ve % 99 oranında Müslüman olan toplumumuz için genel ahlak kuralları bulmakta çok zorlanmayız diye düşünüyorum, CERN’de ki deneyde bilinmeyen parçacık aramıyoruz neticede, bazı ahlak kuralları da evrensel genel kabul görmektedir zaten

Lafı uzatmadan hemen birkaç tane sıralayalım isterseniz…

- Yalan söylemeyeceksiniz,

- Başkalarının hakkını yemeyeceksiniz, başkalarının malına, namusuna tecavüz etmeyeceksiniz,

- Yardıma muhtaç olan kimsesizleri, fakirleri, çocukları, yaşlıları koruyup kollayacaksınız

- Büyüklerinize saygısız, kadınlara, çocuklara merhametsiz davranmayacaksınız

- Hayvanlara eziyet etmeyeceksiniz

Vs, vs, vs…yani herkesin bir çırpıda söyleyebileceği bazı ahlak kuralları.

Şimdi, yukarıda saydığımız ahlak kurallarına açısından, aynı kültür ve % 99 oranında müslüman olan bu ülkede ciddi bir ahlaki çöküntü yaşıyor muyuz? Yaşıyoruz.

Peki bu ahlak sorunu – ahlaksızlık sorunu - toplumun hemen hemen her tabakasında var diyebiliriz miyiz? Tam anlamıyla homojen bir dağılım olmasa da diyebiliriz sanırım.

Peki İslam’ın temel kaynağı Kuran-ı Kerim bizlere örnekler de vererek güzel ahlak sahibi olmamızı emrederken, % 99’unun Müslüman olduğu bir ülke olarak bu kadar ahlaksızlığı nasıl açıklayacağız ?

Müslüman mı değiliz? % 99’mu değiliz? Ahlak-sızlık- sorunu başka bir konu olup Müslümanlıkla alakasız bir durum mudur? Veya dinimizi aşırı ritüelleştirerek, retorikleştirerek ve nihayet putlaştırarak kendimize ahlakı olmayan bir din mi icat ettik?

% 99’unun ahlaklı olduğu bir ülke umudu…Ve sevgi ve saygılarımla.


Ünal Türkmen

 
Toplam blog
: 39
: 867
Kayıt tarihi
: 25.07.08
 
 

Aşçılar diyari Mengen’ de doğdum, lise tahsilimi Bolu’da, üniversite tahsilimi Adana’da yaptım. İş t..