Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Yüzerek sırt ve bel problemlerini aşın

Yüzerek sırt ve bel problemlerini aşın
 

Doktorların söylediğine göre oturarak çalışanlar, ikiden fazla doğum yapan kadınlar ve kilolu kişilerde sırt ve bel problemleri daha sık ortaya çıkıyormuş. Sırt ve bel ağrılarının nedenleri ve korunma yollarıyla ilgili size realage.com ve yasadikca.com sitelerini öneririm. Birçok bilgilendirici makale var.

Burada yüzmeyle sırt ve bel problemlerimi nasıl aştığımı anlatacağım. 20'li yaşlarımda koşu ve tenise şimdikinden daha fazla ağırlık veriyordum ve yaz kış düzenli yüzmüyordum. Tenise de bilinçsizce, ders almadan başladığımdan neredeyse kendimi sakatlayacaktım. 22 yaşında başlayan çalışma hayatımda ilk 5 yıl boyunca haftada 6 gün ve günde ortalama 10-12 saat ofis ortamında genellikle oturarak çalışıyordum. Meğer yavaş yavaş bel fıtığına davetiye çıkarıyormuşum. Bir sabah uyandığımda belim tutulmuştu. Doktor tetkikleri yaptıktan sonra bel fıtığı başlangıcı olduğunu söyledi ve egzersizler verdi. Eğlenceli olmayan tüm egzersizler gibi onların da ömrü kısa sürdü Ama son 10 yıldır yüzme sayesinde belimi güçlendirdim ve şimdi istediğim tüm sporları yapabiliyorum.
Diyeceksiniz ki eskiden havuz mu vardı? O zamanlar herkesin beli sakat mıydı? Tabii ki değildi. Eski zamanlarda insanlar daha az oturup, daha fazla bedensel işler yapıyorlardı. Daha fazla yürüyor, koşuyor, eğilip kalkıyor, tüm kaslarını daha fazla çalıştırıyorlardı. Post-modern çağda ise yataktan kalktıktan sonra neredeyse tüm aktivitelerimizi (ulaşım araçları, çalışma, TV seyretme, PC) oturarak yapıyoruz. Daha fazla adım atmak için adım-sayar cihazlar boş yere icat edilmedi. Zira insan vücudu 15-16 saat oturmak üzere tasarlanmamıştır.
Yüzme neden omurga sistemimize iyi geliyor?
Su, vücudumuz için yerçekimsiz bir ortam sunuyor. Suyun üzerine yüzüstü veya sırtüstü uzandığımızda omurgamız yere paralel bir duruma gelir ve bu şekilde omurga üzerinde neredeyse hiç baskı yoktur. Otururken veya ayakta ise ne kadar dik durursak duralım, vücudumuzun ağırlığı yerçekimi nedeniyle omurgamız üzerinde gerilim meydana getirir. Bu gerilimi taşıyabilmek için omurgamızı güçlendirecek egzersizlere ihtiyaç vardır.
Yüzme esnasında kulaç atarak ilerlediğimizden kolumuzu tam olarak ileri doğru tüm bedenimizle birlikte uzattığımızda omurlarımızın arası olabildiğince açılıyor. Kulacımızı geriye doğru çektiğimizde de omurlarımızı sıkıştıracak bir etki olmuyor. Yani yüzme, sıkışan omurlarımızı rahatlatmak için birebir egzersiz.
İlerideki yazılarımda bahsedeceğim bir kavram olan 'yüzmede kalça rotasyonu' (hip rotation) hareketi özellikle bel omurları için çok yararlı.
Peki yüzme tüm sırt ve bel problemlerine iyi gelir mi? Hayır. Özellikle ileri seviyedeki omurga rahatsızlıklarında yüzme ya da başka bir egzersiz yapılmamalı. Doktor ve antrenör ikilisinden destek almanızı öneririm:
Sırt, bel veya boynunuzla ilgili problemleriniz varsa öncelikle doktorunuza danışmalı, öneriyorsa yüzmeye veya başka bir egzersize başlamalısınız
Eğer iyi derecede yüzme biliyorsanız orasını bilmem ama birkaç kulaçta yorulanlardansanız kendi başınıza yüzmenizi geliştirmeye çalışmanızı önermem. En azından çabucak pes eder ve yüzmenin çok yorucu ve sıkıcı bir aktivite olduğuna hükmedersiniz.Yüzmeye bir yüzme antrenörü eşliğinde başlarsanız yararını görürsünüz.
Eğer yüzmeye, bir süre katlanılıp sonra terk edilecek bir zorunluluk olarak yaklaşırsanız yararını göremezsiniz. Hayat boyu severek devam edeceğiniz bir spor olarak görürseniz hem eğlenir, hem diğer yüzenlerle sosyalleşir, hem de sağlıklı bir yaşam sürersiniz.

Önceki yazılarımdan bazılarında yüzmeye yeni başlayacak dostlara yönelik önerilerde bulundum. İhtiyacınız sadece biraz cesaret Eğer işveren olsaydım sanırım ofis çalışanlarına yaz kış en az 2-3 gün havuza gitmeyi kolaylaştıracak tüm şartları yaratırdım.
Sağlıcakla kalın.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..