Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yüzleri ve isimleri hatırlama

 

Bir çok sanatçı isimlerini ölümsüzleştirmek ve hayatları boyunca yaptıkları şeyler, ürettikleri eserler adları ile birlikte anılsın diye uğraşırlar. Birçok müzede X’in koleksiyonu diye sergiyi görürsünüz. Hatta okul ve cami yaptıran hayırseverlerde bu yapılara kendi isimlerini verirler yada yaptırdıkları için ilgili onay kurumu bu ismi onaylar, kabul eder.

 

 

Hastahaneler ve okullar, örneğin laboraturvarlarını yaptıran kişini adını oraya verirler. Sebil yaptıranların adı, sebilin üzerine yazılır.

 

İnsanlar isimleri hatırlansın diye uğraşırken bir çok kişi gördüğü hiç bir yüzü unutmadığını ama duyduğu isimleri aklında tutamadığını söyler. Gerçekten insanlar isimleri hatırlamazlar. Çünkü hatırlama konsantrasyon ve tekrarlama ile olur. Eğer siz yeterince konsantre olup o ismi tekrarlamazsanız hatırlamamanız normaldir.

 

“Kafam çok dağınık” “Bin tane şey düşünüyorum” mazeretleri ise duydukları hiç bir ismi unutmayan ünlüler(Franklin D. Roosevelt) sayesinde çürüyen bir teze dönüşmektedir.

 

Bir iş yada arkadaş toplantısında tanışıp sohbet ettiğimiz kişilerin adlarını daha toplantı biter bitmez unutuyoruz. Halbuki bir işyerinde ismi patronu tarafından hatırlanan bir çalışan ne kadar mutlu olur biliyor musunuz yada bir restaurant’a gittiğinizde hatırlanmak?

 

İş dünyası yada siyasette bir ismi hatırlamak ne kadar önemliyse sosyal hayatımızda da o kadar önemlidir.

 

Nasıl hatırlayacağız diyorsanız yazıyı okumaya devam edin;

Mantıklı bir şekilde kişilerin isimlerini hatırlamaya karar vermelisiniz. Bu konuda kötü bir hafızanız olduğunu unutmayın. Herhangi bir toplantı öncesinde toplantıdaki kişilerin isimlerini unutmamanız gerektiğini kendinize hatırlatın.

Konsantre olun yani kişi ile ilk tanıştığınızda size ismini söylerken dikatlice dinleyin, hem ismini, hem söyleyiş tarzını hemde yüzünü bir arada hafızanıza alın. Birkaç dakika sonra eğer ismini hatırlamıyorsanız tekrar sorun. Sizde ilk bıraktığı imajda dikkat çekici özellik(tik, bıyık vb.) bu özellikleride kafanıza yazın. Çoğumuzun egosu o kadar fazlaki bu tip toplantılarda karşı tarafın adını yada belirli özelliklerini hiç dikkate almıyoruz. Yapmamak lazım.

Ona adıyla hitap edin. Böylelikle ismini onaylamış ve kullanmış olacaksınız. Böylelikle kendisine nasıl hitap edilmesini istediğinide test etmiş olacaksınız. Ör. “Ayşe Hanım” dediniz “Sadece Ayşe diyebilirsin” diye bir uyarı alabilirsiniz.

O ismi, hatırlayacağınız bir resme oturtun. Ör. Doktor Ahmet ile konuşurken beyaz önlüğünü pamuk ile özdeşleştirebilir ve öyle hatırlamaya çalışabilirsiniz.

Adını öğrendiğiniz kişinin resmini hayal edin ve ismini alnına yazarak resmi hafızanıza öyle kaydedin. Birçok ünlü siyasetçinin isimleri çok iyi hatırlayabilmesinin sihri burada.

Bir diğer yöntemde öğrendiğiniz adı bir kağıda kalemle yazmak yada parmağınızla hayali olarak yazmak. Bir çok kişi yazdıklarını daha iyi hatırlamaktadırlar.

Bir diğer yöntemde o kişiyi ona bezeyen başka bir tanıdığınızla beraber düşünmektir. Ör. Doktor Ali diye bir tanıdığınız var ve Ali diye başka biri ile tanıştınız. Doktor ibaresini o kişi ile birlikte düşünürseniz Ali’yi hatırlamak kolaylaşacaktır. Aynı şeyi bir şarkı sözü yada ünlü bir yer adı ilede yapabilirsiniz.

Tekrarlayın ki aklınızda kalsın. Baen içinizden 10 kere tekrarladığınız bir şeyi ki buna ezberlemekte diyebiliriz, unutmazsınız.

Yeni tanıştıklarım diye bir yere adını not alıp unutmamaya çalışabilirsiniz.

Biraz uç yöntemlerden bahsedersek örneğin Ali ismini hatırlamak için Aldım Limonata İçtim gibi bir kalıba oturtabilirsiniz.

Umarım işinize yarar.

 

 

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..