Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '10

 
Kategori
Su Sporları
 

Yüzme antrenmanlarında sıkça yapılan hatalar - 2

Yüzme antrenmanlarında sıkça yapılan hatalar - 2
 

Havuzunuzda buna benzer bir cihaz varsa şanslısınız. Kullanmayı öğrenin ve yararlanın.


Sıkça yapılan antrenman hatalarıyla ilgili gözlem ve deneyimlerimi paylaşmaya devam ediyorum. Sizler de bu yazı serisine katkıda bulunmak isterseniz www.yuzuyoruz.com adresindeki forumda tavsiyelerinizi yazabilirsiniz. Katılımınızı bekliyorum. İkinci sekiz maddeyle devam ediyorum: 9. Yüzme alıştırması yapmamak Çoğu kişiye yüzme alıştırması yapmak tam anlamıyla bir angarya gibi gelir. ‘Zaten yüzme stilim iyi, neden alıştırma yapayım ki!’ veya ‘alıştırmanın ne yararı olacak ki’ diye düşünenlerin sayısı çoğunluktadır. Ama şu bir gerçek ki dünya şampiyonu yüzücüler dahi antrenmanlarının bir kısmını alıştırmalara ayırıp, zayıf oldukları konularda deyim yerindeyse ‘ince ayar’ yaparlar. Örneğin ayakları sabitleştirip sadece kulaca odaklı, hatta sadece kulacın belirli fazlarına odaklı alıştırmalar, dönüş, çıkış ve sualtı alıştırmaları daha iyi yüzücü olmanıza yardımcı olacaktır.
  1. Seyrek ve uzun metrajlı yüzmek
Birçok kişi işlerden ve sosyal hayattan yeterli zamanı bulup sıkça antrenman yapamamaktan şikâyetçidir. Bu durumdaki kişiler, az sayıda havuz ziyaretlerinde olabildiğince fazla yüzmeye çalışabiliyorlar. Bu durum bazen kaçınılmaz olabilir ama mümkünse daha sık ve makul metraj yapmakta yarar var. Seyrek ve uzun mesafeli antrenmanlar, özellikle omuz ve üst kol olmak üzere çeşitli kaslarınız ve eklem yerlerinizde ağrı ve hatta yaralanmalara yol açabilir.
  1. Hiç kara antrenmanı yapmamak
Yüzmeyi çok sevenler genellikle kara antrenmanı yapmayı sevmezler. Buna ben de dâhilim. Bununla birlikte, tempolu yürüyüş, yavaş tempolu koşu, şınav, mekik, hafif ağırlıkla yapılan çalışmalar, özellikle sakatlık yaşamamak için önerdiğim çalışmalar.
  1. Israrla kötü stille yüzmek
Yanlış stille uzun süre yüzünce bu kötü stil iyice yerleşir. En doğrusu, arada bir yüzme dersi alıp stilinizi geliştirmektir. İyi stille yüzmek, antrenmanınızı çok keyifli hale getirecektir.
  1. Su içmemek
Antrenman öncesi ve sırasında su içmek çok önemlidir. Örneğin 1 saatlik bir yüzme idmanında yarım litreye yakın su tüketmenizi öneririm. Su kaybetmeden önce takviye edilmesi sağlık açısından çok önemlidir.
  1. Çıkış çalışmamak
Her idmanda olmasa da arada bir yarış çıkışı çalışmanızı öneririm. Özellikle havuz yarışlarına katılanlar için bu çok önemli. Tabi bu arada bazı havuzlarda yarış çıkışı çalışmak yasak olabiliyor, havuz görevlileriyle konuşup antrenman sonunda 1-2 dakika özel izin alabilirsiniz.
  1. Dönüş çalışmamak
Bazı havuzlarda sırtüstü bayrağı olmayabiliyor, ya da havuz duvarına uzaklığı standart dışı olabiliyor. Bu durumda sırtüstü stilinde dönüş çalışmak gerçekten çok zor. Antrenmanlarda tüm stillerin dönüşlerini çalışıp geliştirmenizde büyük yarar var.
  1. Zaman tutmadan yüzmek
Eğer idman yaptığınız havuzda saniye gösteren saat, hatta daha iyisi ‘lap timer’ varsa, turlarınızı zamana göre ayarlayarak yüzün. Zaman tutarak ve tempo ayarlayarak yüzmek idmanınızı daha keyifli hale getirecektir. Bu seriye devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın.
 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..