Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '09

 
Kategori
Su Sporları
 

Yüzme antrenmanlarında sıkça yapılan hatalar

Yüzme antrenmanlarında sıkça yapılan hatalar
 

Havuzda antrenman yapmak özellikle de grup halindeyse çok keyiflidir.


Sevgili yüzme severler, bu yazımda sizlerle bazı gözlem ve deneyimlerimi paylaşacağım. Çeşitli havuzlarda binlerce kişiyle birlikte yüzme şansım oldu. Gözlemlediğim birçok iyi uygulama olduğu gibi sıkça yapılan yanlış uygulamalar da dikkatimi çekti. Listeleyeceğim yanlışlar özellikle sıkça yapılanlar olduğu için sizlerin de yapıyor olma olasılığı var. Bu konunun kaç makale ile tamamlanacağını henüz bilmiyorum. 30-40 civarında maddeden oluşacağını sanıyorum. Tamamlanması birkaç hafta süreceğinden, sizler de katkıda bulunmak isterseniz www.yuzuyoruz.com adresindeki forum bölümünde tavsiyelerinizi yazabilirsiniz. Katılımınızı bekliyorum. İlk sekiz maddeyle başlıyorum:
  1. Hiç ara vermeden yüzmek: En sık yapılan hatalardan biridir. Havuza girip durmaksızın yüzüp havuzdan çıkan binlerce kişi var. Sanki durup dinlenince yüzmenin yararı azalacakmış gibi. Tam tersine, yorulunca yüzme tekniğiniz bozulacağından biraz nefeslenip nabzınızı sayıp makul düzeye düşürüp tekrar yüzmeye başlamak çok daha doğrudur. Hem kendinizi gereksiz yere yıpratmamış, hem de daha iyi teknikle yüzerek daha yararlı bir antrenman yapmış olursunuz.
  2. Bol sohbet edip havuzu hamam niyetine kullanmak: Bir önceki maddenin tam tersine, birkaç metre yüzüp havuz kenarında arkadaşlarıyla uzun uzun sohbet edenlere de sıkça rastlarım. Dinlenme işini abartıp çok sık ve uzun aralar vermek de antrenmandan gerekli faydayı almanızı engeller.
  3. Hep aynı tempoda yüzmek: Antrenman bölümlemesi ve süresi doğru olsa da, birçok kişi havuzda geçirdiği sürenin tamamını aynı tempoda yüzerek geçirir. Vücudun alıştığı tempoyu değiştirmek kolay değildir. Ancak antrenmanın ısınma ve soğuma bölümlerinde yavaş tempolu yüzüp ana sette ise çeşitli tempolarda yüzmek çok daha doğrudur. Böylece tempo duygunuz gelişir ve gerektiğinde temponuzu istediğiniz oranda artırıp azaltabilirsiniz.
  4. Sadece serbest stilde yüzmek: Yüzme stilleri birbirini destekler ve vücudun farklı kaslarını farklı şekilde çalıştırır. Antrenmanlarınızın çoğunluğunu serbest stil oluşturabilir ama diğer stilleri de ihmal etmeyin.
  5. Hedefsiz olmak: Yüzme, hedefsiz olduğunda kolayca rutinleşebilir ve sıkıcı gelebilir. Ülke rekoru kırmanız gerekmez, ama kendi rekorlarınız olabilir ve bunları geliştirebilirsiniz. Bu konuda çok yaratıcı olabilirsiniz. Örneğin 25 metreyi sadece ayak vurarak kaç saniyede gidiyorsunuz? Veya 50 metreyi en az kaç kulaçta yüzebiliyorsunuz? Her antrenmanda hem derecelerinizi geliştirmeye, hem kulaç sayınızı düşürmeye çalışarak yüzmeyi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
  6. Sualtını kullanmamak: Kendinizi havuz duvarından itince sualtından kaç metre gidiyorsunuz? Kaç yaşında olursanız olun, duvardan itişle birlikte streamline pozisyonunda ve biliyorsanız dolfin hareketiyle en az 5 metre kadar sualtında gidebilmelisiniz. Sualtında ilerleyebilmek, vücut pozisyonunuzun iyi olmasını gerektirdiğinden yüzme stilinizi de geliştirecektir.
  7. Hiç alet edevat kullanmamak: Yüzmede kullanabileceğiniz birçok yardımcı araç var. Örneğin kısa palet, el paleti, ayak vurma tahtası, pul buoy, serbest stil şnorkel gibi birçok alet, doğru şekilde kullanılırsa hem stilinizi geliştirip, hem de yüzme antrenmanınızı daha zevkli hale getirecektir.
  8. Bacakları çalıştırmamak: Yüzme, özellikle üst vücudu çalıştıran bir spordur. Eğer bacaklarınızı özellikle çalıştırmazsanız ayak vuruşlarınız gittikçe zayıflayacaktır. Antrenmanlarınıza ayak setlerini sıkça koymanızı tavsiye ederim.
Bu konu, yeni makalelerle devam edecek. Herkese selamlar, mutlu yıllar.
 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..