Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Yüzme sporuna dair

Yüzme sporuna dair
 

Spor deyince akla nedense hep futbol gelir. Ardından baketbol, amerikada beyzbol, kimi yerlerde ise değişik sporlar öncelik taşıyabilir. Bizim ülkemizde furbol ve basketbol dışındaki dallar neredeyse yok denecek kadar dikkat ve önemden yoksundur. O nedenle bu sporlara gereken önem verilmez. Yeterli kaynak ayrılmaz dolayısıyla yeterli tesis ve alt yapı yoktur. Çoğu yerde tesis bile yoktur. İşte bu dalların içinde en en önemli ve en az önemsenen spor dallarından biri de yüzme sporudur.

Yüzme sporu kişinin bedensel ve ruhsal gelişimi üzerinde olumlu etkiler sahiptir. Kasların çalışmasında son derec etkili bir spor dalıdır. Ayrıca bireysel olarak haz alınan yüzme eylemi tatillerin vazgeçilmez sporudur. (kıyı kesimlerde hatta akarsularda bile) çoğu insan ülkemizde yüzmeyi kendi kendi kendine öğrenir. Yüzmeyi sevmeyen kişiye pek rastlanmaz. Suyun insan psikolojisindeki rahatlatıcı etkisinin tadına varmak ayrı bir keyif. Bunun dışında sayılacak pek çok şey vardır özellikle sağlık üzerindeki etkisi. Ama konumuz bu değil.

Yüzme atlama ve su topu ülkemizde hak ettiği yeri alabilen bir dal değil. Atlama konusunda zaten büyük kentlerde bile tesisler yetersiz. Bir çok ilde genelde tek bir havuz vardır o da yetersizdir. Kentin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Bir çok yerde ise esamsi okunmaz tesislerin. Diğer su sporlarını ise çoğu kimse adlarını duymamıştır bile.

Var olan tesislerin çoğunda ise otomasyon sistemleri yoktur. Elekronik kronometre ve görüntüleme sistemleri birkaç havuzda mevcuttur. Diğerleri ise sadece bir havuz ve binadan ibarettir.

Diğer bir sorun ise bu sporu yapacak insanların nisbeten ekonomik seviyelerinin belirleyici olması inancı. Bizde “zengin” sporu sayılır yüzme. Oysa bir mayo, bone, terlik ve havlu takımı yeterli başlamak için.

Yetersiz tesis ve altyapı engelleyici unsurların başından gelir. Varolan tesisler ise kapasitesi üzerinde sporcu barındıramadığından bu spora yönelecek kitleler yeterli tesis bulamamaktalar. Bir diğer önemli konu yaz okullarının yetersizliğidir. Yeterli sayıda olmayan yaz okulları ve kurslarda bir çok ilde açılmamaktadır. Açılan illerde ise genelde talep karşılanamamaktadır.

Bir spor dalının yerleşmesi ve başarı kazanması için öncelikle altyapının yeterli hale gelmesi ile mümkündür. Bunu sağlamanın yolu ise yeterli kaynak ayırmaktan geçer. Bu güzelim spor dalını ülkemizde özel sektöründe gereken ilgiyi göstermesini ve devletin daha fazla kaynak ayırmasını sdilemekten başka çare yok. Özel sektörün kulüp kurması ve buna bağlı olarak tesisler inşa etmesi gelecek açısından başarıların gelmesini ve yüzme sporunun gelişmesini sağlayacaktır.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..