Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Yüzmek zayıflatır mı?

Yüzmek zayıflatır mı?
 

Yüzersek kilo kaybeder miyiz? Yüzme sporunu kilo vermek veya kilomuzu korumak için bir araç olarak kullanabilir miyiz? Yoksa yüzme iştahımızı açıp iyice kilo almamıza mı yol açar? Bu konuya birkaç açıdan kısaca yaklaşacağım.

Önce kısaca cevap vereyim: yüzmek tek başına kilo verme aracı olarak yeterli değildir. Kilo vermenin formülü gayet basit: gün boyunca aldığınızdan fazla kalori harcarsanız kilo verirsiniz. Yüzme ile kalori harcarsınız doğru. Mesela ne kadar? 1 saat tempolu yüzen 70-75 kilo ağırlığında bir yetişkin yaklaşık 600-700 kalori harcar. İdman sonrası 100 gram bisküvi yiyip 1 bardak gazoz içerseniz 1 saatlik yüzme idmanında harcadığınız tüm kaloriyi geri alırsınız. Yaklaşık olarak 1 gram protein ve karbonhidratta 4 kalori, 1 gram yağda 9 kalori vardır.

O zaman ilk 2 sonuç:

1. Yeterince kalori harcamak için uzun süre yüzebilmeniz gerekir. Yani yüzme tekniğiniz ve kondüsyonunuzun 1 saatlik (en azından yarım saatlik) bir idmanı kaldırabilecek düzeyde olması gerekli.

2. Yüzerek kilo kaybetmek istiyorsanız yediğiniz besinlere çok dikkat etmelisiniz. Kalori almak çok hızlı ve kolay, harcamak ise uzun ve meşakkatlidir.

1 kilo zayıflamak için yaklaşık olarak ekstra 7, 000 kalori harcamalıyız. Yani yaklaşık 10-12 tane 1 saatlik yüzme seansı gerekli. Yani 3. sonuç: Yüzerek kilo vermek istiyorsanız düzenli ve sık olarak yüzmelisiniz.

Peki kilo vermenin daha kolay yöntemleri yok mu? Sanırım vardır. En azından yüzmenin en kolay kilo verme yöntemi olmadığı kesin.

Yüzmek kas gücünüzü ve vücut esnekliğinizi artırır, akciğer kapasitenizi geliştirir, sindirim sisteminizi düzene sokar, gerginliğinizi azaltır ve dış görünüşünüzü güzelleştirir. Bu yararlarının yanısıra kilo kaybetmek de isterseniz aldığınız kalorileri de hesaplamak zorundasınız. Düzenli yüzdüğü halde oldukça kilolu olan birçok arkadaşım var. Gayet sağlıklı ama kilolular.

Demek ki düzenli yüzmek, kilo vermek için gerekli olan denklemin sadece bir tarafı. Diğer tarafında ise alınan kaloriler var. Ben yine de eğlenmek ve iyi vakit geçirmek için yüzmenizi tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..