Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '08

     
    Kategori
    Bilim
     

    Yüzyılın deneyinde geri sayım başladı

    Yüzyılın deneyinde geri sayım başladı
     

    BigBang yani Büyük Patlama; az çok hepimiz duymuşuzdur aslında bu iki kelimeyi, ama yine de Türkçesini vermekte fayda var. Kısaca bigbang hakkında bilgi vermek gerekirse; evrenin yaklaşık 14 milyar yıl önce sonsuz yoğun ve sonsuz sıcak bir noktanın paylamasıyla meydana geldiğini savunan bilimsel bir teoridir. Galaksiler ve yıldızlararası plazmanın bu şekilde meydana geldiğini savunur.

    Şimdilerde ise o günün koşullarına dönmek amacıyla, merkezi İsviçrede bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü(CERN) tarafından 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyi gerçekleştiriliyor.
    Yaklaşık iki bin tonluk devasa mıknatıs, Fransa-İsviçre sınırının 100 metre altından geçen 27 kilometre uzunluğundaki tünele yerleştirilecek. Koordinatör Austin Ball, 16 metre yüksekliğinde, 17 metre genişliğinde ve 13 metre boyundaki mıknatısın, yeraltında 15 parçayla daha birleştirileceğini söyledi. Mıknatıs, CERN'in yeraltı laboratuvarındaki "Büyük Hadron Çarpıştırıcısıyla" (LHC) parçacık çarpıştırma deneyi yapılmasını sağlayacak. Mıknatıslar, deney zamanı -271 dereceye kadar soğutulacak. Teorik olarak mutlak sıfıra en yakın söz konusu derecede, bilim insanları protonları daha kolay kontrol altında tutabiliyor. Protonlar, önceki deneylerde kullanılan elektronların 2 bin katı daha ağır; bu nedenle de ışık hızına yaklaşan parçacıkların kontrolü büyük önem taşıyor. Mıknatıslar, süper akışkan helyumla soğutulacak. Parçacık çarpıştırıcı Large Hydron Collider, Big Bang patlamasının, saniyenden de kısa bir süre içinde ortaya çıkan fiziksel koşulları yeniden yaratacak. Bilim insanları böylece fiziğin başlangıcına, maddenin ilk kez kütle kazandığı ana gitmeyi ve maddenin neden ve nasıl kütle sahibi olduğu sorusunu yanıtlamayı hedefliyor. Araştırmacılar bu şekilde, yeni boyutlar keşfetmeyi ve minik karadelik modelleri yaratmayı planlıyor.Dünyanın en büyük deneylerinden biri olarak ifade edilen araştırmada, bu aşamaya gelinmesi 13 yıl sürdü. Cihazlar hazır hale geldiğinde, bilim adamları birkaç ay içinde bugüne kadar geliştirilmiş en güçlü parça detektörünü çalıştırabilecek.

    Araştırmalara birkaç ay sonra başlanması bekleniyor. Bu cihazlar evrendeki tüm maddelerin temel yapıtaşı olan atomların işleyiş prensiplerini daha iyi anlamamızı hedefliyor. Sistem tam olarak işlemeye başladığında, atomları oluşturan parçacıkların, ışık hızına yakın bir hızla fırlatılarak birbirleriyle çarpışmalarını sağlayacak.
    Sistemin insanlara, çevreye ve dünyaya zarar vereceği konusunda endişesi olanlara bir not: Çok büyük bir alandaki enerji hayal edilemeyecek boyutlarda küçük hacme sığdırılacak. Planlanan ve düşünülen de bu. Borular ve katmanlar sisteminde yoğunlaştırılmış bu parçalar karşılıklı olarak birbirlerine hareket ettirilecek ve müthiş bir hızla çarpıştırılacak. Sistemdeki tek ufak risk parçaların birbiri ile çarpışamaması, bu durumdada enerji katmanlar arasında büyük alanlara dağıtılıp etkisi yok edilecek. Tabi harikalar harikası bu sistemde böyle bir durumun olma ihtimalini varın siz düşünün. Dipnot: Projenin maliyeti 3, 5 milyar dolar.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 500
    Kayıt tarihi
    : 24.02.08
     
     

    Öss'ye hazırlanan bir lise öğrencisiyim. Günlük yaşantıda olup bitenleri, çevredeki kişileri, farklı..