Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '10

 
Kategori
Sınavlar
 

zabıt katipliği sınavı ve 2011 yılı sınav şartlarındaki değişiklikler

zabıt katipliği sınavı ve 2011 yılı sınav şartlarındaki değişiklikler
 

zabıt katipliği sınavına hazırlananlar ve on parmak öğrenmek isteyen herkes için...


Herkese merhabalar,

Adalet Bakanlığı’nın 11 Ekim 2010 tarihli basın duyurusunda, 9.500 adet memur alımı yapılacağı belirtilmişti. Ayrıca Adalet Bakanlığı, 9 Ekim 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile "Adalet Bakanlığı Memur Sınav-Atama ve Nakil Yönetmeliği"nde bazı değişiklikler yapmıştı. Yapılan bu değişiklikler sonrası, zabıt katibi adayları tarafından sıkça sorulan soruları yanıtlamaya çalışacağız.

1. KPSS’den 70 puan alma şartı kalktı mı?

30.09.2009 tarihli ilan metninden: Adalet komisyonlarınca yapılacak uygulamalı sınav ve sözlü sınava, 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavlarında (KPSS-2008), lisans mezunları için KPSSP3, önlisans mezunları için KPSSP93, ortaöğretim mezunları için KPSSP94 puan türünden 70 ve daha yukarı puan alanlar başvurabilecektir. Başvuruda bulunacakların Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı olan aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir. Yeni düzenlemede 70 puan şartının kalktığına dair bir ibare mevcut değil. O nedenle KPSS 70 puan şartı devam etmektedir.

2. Zabıt katipleri için yaş sınırı nedir?

30.09.2009 tarihli ilan metninden: İlk defa atanacaklar için, başvurunun son günü olan 08/02/2010 tarihinde 657 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve merkezî sınav tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak, Yeni düzenlemede, 35 yaş şartında küçük bir değişikliğe gidilmiş. Değişiklik şöyle: Bir önceki ilanda “sınav tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak”, şartı mevcutken; yeni düzenlemede “son baş vuru tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak” ibaresi yer alıyor. Yani üst yaş sınırı 35 olarak devam ediyor. (Not: Bir önceki ilana göre infaz koruma memurları için üst yaş 30’dur)

3. Hangi okuldan mezun olanlar zabıt katipliğine başvurabilir?

Zabıt katibi olmak için önceki mevzuat hükmü:a) Fakülte veya yüksek okulların bilgisayar bölümü, adalet yüksekokulu, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet meslek lisesi veya diğer lise ve dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak,

Yeni hüküm: “a) Fakülte veya yüksek okulların bilgisayar bölümü, adalet yüksekokulu, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet ön lisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ve dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak, ” Buna göre, adalet ön lisans programı mezunları da Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına müracaat edebilecektir. Bu düzenlemeden de anlaşıldığı gibi, mezun olunan okul kısmına adalet ön lisans programı da dahil edilmiş. Bir önceki mevzuatın özel şartlarının a ve b bendlerinde herhangi bir değişiklik görünmüyor. Özel şartların a ve b bendleri de aşağıdaki gibidir:

a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. (Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan veya örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

b) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, en son başvuru tarihi itibariyle Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak.


4. Uygulama sınavında yer alan 3 dakikada en az 90 kelime şartı kalktı mı?

c) Meslek liselerinde okutulan ve Bakanlıkça tüm komisyonlara gönderilmiş olan daktilografi ders kitabından seçilip yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile (ilgilinin tercihine göre F ya da Q klavye kullanılabilecektir) üç dakikada yanlışsız, vuruş hesabı yapılmadan en az doksan kelime yazmak. (Bu şartın varlığı ilgili adalet komisyonlarınca yapılacak uygulama ile tespit edilecek olup, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınava alınmayacaklardır.

Yeni düzenlemeye göre: Üç dakikada yanlışsız en az 90 kelime yazabilme şartı devam ettiği gibi; adayların uygulama sınavında yanlışsız olarak en az doksan kelime yazıp yazamadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığı, metnin anlam bütünlüğünün korunup korunmadığı, yazı içerisinde kelime ve cümle tekrarları olup olmadığı göz önünde bulundurulacağından bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.) maddesi ilave edilmiştir.

Adayların yukarıda belirtilen hususları göz önünde bulundurmalarını; ayrıca Adalet Bakanlığı’nca verilecek en son ilanı dikkatle takip etmelerini tavsiye ederiz. Bu vesile ile sınavına girecek olan tüm adaylara tekrar başarılar dileriz.

Ali ÜNLÜ

On parmak tekniği ve katiplikle ilgili her türlü sorularınız için:

http://www.onparmakegitimi.com/

 
Toplam blog
: 20
: 11818
Kayıt tarihi
: 25.07.08
 
 

Ali ÜNLÜ   1976 yılı Konya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Ardından A..