Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '09

 
Kategori
Anılar
 

Zagor

Zagor
 

Elimde kalan son eski baskı


Bugün sizlere çocukluğumun kahramanı Zagor dan bahsetmek istiyorum. Hangi kategori de yazacağıma zor karar verdim, en anlamlısı "Anılar" olabilir dedim.

Zagor'un ilk macerası 1961 de yayınlanmış. Senarist ve çizer olan Sergio Bonelli ve Gallieno Ferri tarafından yaratılan Zagor Tenay ( ismin kızılderili dilinde baltalı ilah anlamına geldiği söylenmekte ) ve Meksikalı arkadaşı Don Çiko Felipe Cayetano Lopez Martinez Gonzalez ile birlikte Darkwood ormanlarında ( adı gerçekte yok )tahminen 1830-1835 yılları arasında yaşamaktadırlar.

Türkiye de 1962-1970 yılları arasında Ceylan Yayınları, 1970-1993 yılları arasında Tay Yayınları, 1996-2000 de AD Yayıncılık ve 2002 den bu yana Lal Kitap tarafından yayınlanıyor.

Yine kahramanımıza dönecek olursak, öncelikle Zagor'un esas ismi Patrrick Wilding olduğunu söyleyelim. Çocuk yaşta Abenaki kızılderilerince ailesinin ölümüne tanık olmuş, Wandering Fitzy adlı bir avcı tarafından bulunup yetiştirilmiş. Fitzy, o mehşur baltasını nasıl kullanacağını öğretmiş. Zagor baltası kadar meşhur olan kostümünü ise sonradan rastladığı bir tiyatro grubunda tanıştığı akrobosi ustası Sullivan ailesinden almış. Zagor'un en sevilen kareleri ormanda daldan dala atlarken klasikleşmiş narasıdır: AHYAAKK

Zagor un maceraları sadece Darkwood ormanlarında geçmez, bütün Amerika kıtasında hatta deniz aşırı ülkelere yolculuk eder. Bilim kugu, korku, metafizik gibi temalar, Zagor'un maceralarında yer almıştır. Zagor'u diğer çizgi roman kahramanlarından ayıran özellik budur. Zagor çoğu kez fizik gücünün yanında aklı, cesareti, tahlilleri ile ön plana çıkar. Ailesini bir beyazın kışkırtmasıyla öldüren kızılderiler, ona adaletin gözeticisi gözüyle bakarlar.

Zagor'un en yakın dostu Çiko'dur. Oburluğu ile tanınan Çiko, korkak gibi görünse de yeri geldiğinde tehlikeye atlamaktan çekinmez. Maceralar çoğu kez, Çiko ile başlar, okuyucuyu hazırlayan bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Çiko suz Zagor düşünülemez.

Evet, bu sizlere kısaca çocukluğumun kahramanı Zagor dan bahsetmek istedim. Sevgi ile kalın....


 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..