Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Zam’ların mantığı

Zam’ların mantığı
 

Zam


Toplumsal sorunları beyaz perdeye en iyi aktaran insan şüphesiz Kemal Sunal’dır. Özellikle benim gibi gençlerin en güzel tarih kaynaklarıdır Kemal Sunal filmleri. Kemal abimiz bazen KDV’ler üzerine popüler bir şarkı söyleyen Almancıdır, bazen seçim zamanları serbest; seçim sonraları yasak olan gecekonduların bir kullanıcısı, bazen zamdan dolayı kafayı bozan bir memur, bazen ise yine zamlardan dolayı bayılan bir orta direk.

O dönemin o şartlarında bu zamlar milletin belini bükse de Türkiye’nin bulunduğu ekonomik durum en büyük teselli oluyordu. Halk “Devletin elinde zaten yok; devlet ne yapsın, IMF’den borcumuz var; devlet yoksa nasıl ödesin, Devletin ne suçu var”diyerek katlanıyordu.

Geldiğimiz zamanda Başbakanımızın açıkladığına göre merkez bankamızda 100 milyar dolar para var, dış ticaretimiz cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor, ekonomisi en hızlı büyüyen ülkeler sıralamasında hep ilk 3’teyiz.

Peki, neden hala vatandaşın beli bükülüyor?

Ya da devlet zenginleşirken, halk fakirleşmek zorunda mı?

Sizin dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama benim dikkatimi çeken şey en çok zam yapılan ürünler nedense PKK’nın kaçakçılık yaptığı ürünler. Örneğin sigara, benzin, mazot. Allah’tan resmi olarak eroin satmıyoruz yoksa ona da zam gelirdi. Birde kaçakçılığının kötü ünü olduğu için fazla tutmayan alkol.

Zamlar en çok kime yarıyor?

Mesela sigara, gümrük vergisi olarak PKK her katırdan 7 dolar alıyor. O sigaralar ise Gaziantep’te, İstanbul’da, Ankara’da, Aksaray’da alenen satılıyor. Normal sigara fiyatının ortalama yarısına satılan bu sigaralar ise özellikle öğrenciler tarafından kullanılıyor. Bu alenen satılan kaçak sigaralara devlet hiç ses çıkarmıyor.

Şimdi burada kaçak sigarayı alıp içen vatandaş mı suçlu, yoksa üst üste zam yapıp; sonrada kaçakçılığına izin veren devlet mi?

Bir zamanlar çok ünlü olan bir çizgi film karakteri vardı, Varyemez Amca diye. Bu karakter büyük bir varlığın içerisinde pintilik eden kişileri temsilen kurgulanmıştı. Şu an devletimizin uyguladığı ekonomi politikasını ben bu çizgisel kahramana benzetiyorum.

Resmi verilere göre devlet ekonomik olarak iyi yerde, peki halk nerede?

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..