Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

Zaman azalıyordu. Efes Pilsen blog yazarını arıyordu.

Zaman azalıyordu. Efes Pilsen blog yazarını arıyordu.
 

Resim: Alıntı


Benim derdim; ne Efes Pilsen’ in seksapeli yüksek teklifine dayanamayıp yelkenleri suya indirmiş bir blogger olarak rakiplerimi alt eden en olmak, ne de Efes’in sunacağı cazip olanaklardan sonuna dek yararlanmaktı. Aslen yarışma fikrini hayatımın hiçbir evresinde sevmemiş, kabul edememiş, benimseyememiş biri olarak bu teklife sıcak bakmam da mümkün değildi.

Benim tek derdim vardı. O da Cuma namazlarını bile siyasi rant aracına dönüştüren zihniyetin bira denen o güzeller güzeli lalezara kötü kadın muamelesi yapmasıydı.

Derdim; kökü enikonu varıp toprağa dayanan, buğday veya arpadan mayalandırarak, fermente ederek yapılan bu güzelim içeceğin namusunu kurtarmaktı.

Nasıl ki; insanları öldüren deprem değil, aç gözlü insanların çakılından, kumundan, demirinden çalarak yaptığı binalarsa, nerde nasıl duracağını, davranacağını bilmeyen insanların yaptığı kötülüklerin müsebbibi de bira olamazdı...

Tam tersine o, temelini yine siz aç gözlü tamahkârların attığı bu adaletsiz dünyada hayattan ve sizlerden sıkılan insanların, nefes alabilecekleri, sığınabilecekleri en sevgili, ey sevgili, en dost limandı.

Hangi sihirli el, hangi dokunuş, hangi zarafet yapabilirdi ki; Temmuz sıcağında karşılıklı içilecek bir biranın insan ruhunda yarattığı o güzelliği, hoşluğu…

Ya siz! Siz sevgili siyasiler…

Gıyaplarında hüküm verip günahkar ilan ettiğiniz o ağzı var dili yok nebatlardan yapılan içecekler kadar bile’’bira, rakı, ya da cin’’ iyilik, hoşluk, güzellik kattınız mı ki; yolunacak kaz olarak gördüğünüz biz günahkar kullarınızın hayatlarına. Siz yok musunuz siz! Sizin bir bira kadar bile hükmünüz yok bizim yanımızda. Bilesiniz.

Yani adını koyduğunuz, koymaya çalıştığınız bütün kötülüklerin anası ne o, ne bu, ne de şu. Hiçbir şey zarar veremez insanoğluna siz siyasi rantçıların hesapları kadar. Sizi rant arsızları sizi…

Ne oldu bana yahu? Duyan da gece gündüz içen bir insan sanacak beni.

O değil de… Haksızlığa tahammül edemiyorum, ne yapıyim.

Çayda çıra değil ama çaydan sarhoş olunuyorsa ne ala… Yerden göğe kadar haklısınız, da… Değil işte...

Arada bir kaçmak istiyor insan canımmm. Dünya kirlerinden arınmak, rahatlamak. Ama yok. Buna bile izin yok günümüz moda arenasında. Neymiş de efendim. Bira günahkarmış. Hadiyin oradan! Bir elde kuran, bir elde haram, torun torbaya sarkanlardan olamayız biz. Sarksak sarksak sevgiliye sarkarız. Yar’ a, yarene sarkarız.

Onun için siz hamların boyu yetmez onu anlamaya. Önce büyüyün! Onu anlayacak, çözecek dile, ruha, olgunluğa erişin sonra gelin. Alırız boyunuzun ölçüsünü. O bir (an) ın bir damlası, tarihçesi, asaleti bile yeter sizi dövmeye. Hadeee.

Bira

Bira insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Arkeolojik araştırmalar sonucu bulunan Sümer tabletlerine göre bira ilk defa M.Ö. 3500-3100 civarında Mezopotamya`da üretilmiştir. Yapımı kolay olduğundan daha önce veya o sıralarda başka yerlerde de bulunmuş olması da mümkündür.

M.Ö. 2800 civarında Eski Mısır`da ilk üretim tesisleri oluşturulduğu zannedilmektedir. Günlük hayatta ve dinsel törenlerde bol miktarda tüketilen bira aynı zamanda III.Ramses döneminde balla karıştılıp ilaç niyetine de kullanılmıştır.

Ortaçağ`dan bu yana özellikle Kuzey Avrupa biranın ana yurdu haline gelmiştir. 14.yy öncesinde bira genelde evde yapılıp tüketilen bir içki iken, 14.yy itibariyle birahanelerin ortaya çıkmasıyla biranın kalitesi daha da yükselmiş ve daha çok tüketilen bir içki haline gelmiştir.

Bira türleri

Bira tipleri genel olarak 'ale' ve 'lager' olarak ikiye ayrılmaktadır. Ale tipi biralar üst fermantasyon, lager tipi biralar ise alt fermantasyon biralarıdır.

Alt fermantasyon biraları

Pilsen: Kolay içimli, açık renkli, şerbetçiotundan gelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir.

Lager

Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen'e göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.

Koyu renkli bira

Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

Festival birası

Almanya'da özellikle Ekim ayında düzenlenen Bira Festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.

Bockbier

Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, özellikle Almanya'da Mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.

Alkolsüz bira

Doğal yoldan oluşan alkolün belirli prosesler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir.

Üst fermantasyon biraları

Ale: Ale ismi birçok farklı karakterde genellikle koyu renkli bir dizi İngiliz bira tipi için kullanılan genel bir tanımlamadır. Pale, Bitter, Mild ve Scotch olarak çeşitleri mevcuttur.

Hefeweizen (Mayalı Buğday Birası): Miktar olarak en az %50 oranında buğday maltı kullanılarak üretilen, Almanya'nın özellikle Bavyera eyaletinde popüler olan bir bira tipidir.

Kristallweizen (Filtre Edilmiş Buğday Birası): Hefeweizen olarak yukarıda belirtilen biraya benzer hammadde kullanılarak, filtrasyon sonrası mayanın uzaklaştırıldığı bir bira tipidir.

Altbier: Koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.

Kölsch: Açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip, özellikle Almanya'nın Köln şehrinde popüler olan bira tipidir.

Stout: Siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır.

Porter: Porter da Stout benzeri koyu renkli, bazı çeşitleri %9 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

Yapımı

Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı, ülkeden ülkeye değişiklikler göstermektedir. Belçika'da, tıpkı Fransız peynirlerinde olduğu gibi, bir yılın günleri kadar çok bira çeşidi sayılabilir, İngiltere'nin "a-le"leri, İrlanda'nın "stout"ları, Danimarka'nın "pilsner"leri, Almanya'nın "lager"ları ünlüdür. Ve tabii ki tüm Avrupa'da Çekoslovakya'nın Pilsen şehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren "pils"ler revaçtadır.

Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiyle malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada ise şerbetçiotu katılır. Şerbetçiotunda 200’den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır. Sıra, bira mayasının eklenmesiyle elde edilen, şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştüren fermantasyon işlemindedir. Bu işlem, yüksek sıcaklıkta yapılır (15-20 derece). Yoğun (kesif) biralar için 3-5 gün boyunca (özellikle esmer biralarda), sarı biralarda ise 6-8 derece arasında, 7-10 gün boyunca fermantasyon işleminin devam etmesi gereklidir.

İçiyorum lıkır lıkır

Çözüyorum satır satır

Bir yanın fıstık, bir yanın çıtır

Senden alası varmola

Endamına vurulduğum

Mısra mısra yorulduğum

Halesinde durulduğum

Bu güzel de kim ola

Afiyet olsun! :))

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..