Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '19

 
Kategori
Deneme
 

Zaman Makinesi Olsa

Bir zaman makinesi olsa da geçmişin bazı önemli anlarına tanıklık edebilsek keşke diye düşünüyorum bazen. Bir gün dahi olsa uzaktan gözlemleme imkanımız olsa, o gün orada yaşasak. Ama insan canı o kadar değersiz ki, bin yıllardır bu böyle, sürekli savaşlar, katliamlar, dönüm noktaları hep binlerce, milyonlarca insanların ölümleriyle oluşmuş. Tarihin en önemli anlarında hep binlerce insan savaşlarda ya da başka durumlarda ölmüş ve bu süreçler önemli diye anılmaya başlanmış.

Açıkçası ben geçmişin bu önemli anlarını düşününce aklımda hep bu savaşlar geliyor. Avcı-toplayıcılar da bile gruplar aralarında savaşlar yapmış olmalılar. Modern insan 'Homo Sapiens'  kendisiyle aynı dönemde yaşamış başka insan türü Neanderthal’in türünü yok etmiş. Yerleşik yaşama geçişte yerleşikler kendi topraklarını avcı-toplayıcı gruplara karşı savunmuş. Sümer şehir devletleri arasında hep bir rekabet yaşanmış, dünyanın ilk büyük devleti Akadlar Sümer yöneticilerini öldürmüş, gücü eline almış ve gaddar, savaşçı komutanlarıyla anılmış. Hammurabi yasaları hep kısasa kısas ve o da gaddar bir komutanmış. Asur İmparatorluğu denilince koskoca coğrafya da yaptıkları savaşlar akla geliyor, Babil Devleti’nin Yahudilere yaptıklarını anlatmaya gerek bile yok. Hititliler ve peşindeki Anadolu toplumları ile Mısırlılar o büyük Kadeş Savaşı sürecin dönüm noktalarından. Mesela Troya Savaşı’nı canlı izleme imkanımız olsa ya da veya Roma'da arenalardaki gladyatör savaşlarına bir dönebilsek, Roma ekonomisi için de sürekli savaşa girmiş, Pers İmparatorluğu da keza savaşlarıyla akla geliyor. Çölde okçuların tepeyi terk etmesinden kaynaklı İslam erlerinin kaybettiği Uhud Savaşı, Ya da Anadolu’nun kapılarının Türklere açılması yine savaş ve bir dönüm noktası. Kadim şehir İstanbul’un gemilerin karadan yürütülerek alınması, Viyana kapılarına Osmanlı’nın dayanış hikayesi. Çanakkale de atalarımızın şanlı mücadelesine tanıklık edebilseydik, ki birçoğumuz o savaşta düşmana karşı mücadele etmek isterdi. I. ya da II. Dünya Savaşlarının bazı cephelerinde dolaşabilme imkanımız olsa.

Nedense insan geçmişe dönmek istedi mi aklına hep savaşlar, ölümler geliyor, daha doğrusu benim öyle oldu, belki de kaderimiz böyle, geçmişi önemli kılan dönüm noktaları hep savaşlar olmuş, şahsen Cumhuriyetin kuruluş yıllarında savaş sonrası dönemi de yaşamak isterdim ancak bu sürecin öncesinde de onurlu bir mücadele yatıyor. Bir gidebilsek, görebilseydik o ortamları da yerinde, keşke zaman makinesı olsa…

 

 
Toplam blog
: 15
: 49
Kayıt tarihi
: 20.06.18
 
 

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum. Üzerine bilgi sahibi olduğum veya yorum yapabi..