Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '16

 
Kategori
Felsefe
 

Zaman nedir?

Yazan:Uçar Demirkan Einstein E=mc2 (kare) ye ulaştığında “Ohh my god” diye bağırmış ve sonradan buradaki tanrının kilisenin tanrısı olmadığını; zaman olduğunu söylemiştir. Ona göre her şey ve herkes zamana doğmakta, zamanda yok olmaktadır. Zaman ezelden beri vardı ve ebediyen var olacaktır. Zaman yaratılamaz ve yok edilemez. Zaman her şeyi kapsar. Görüldüğü gibi; zaman tüm inançların tanrılarının tüm özelliklerini taşımaktadır. Üstelik bizler, zamanı soyut tanrılara göre daha çok algılayabiliyoruz, duyumsayabiliyoruz. Zaman nedir? Newton’a göre zaman evrenin kök parçasıdır. Yani, evren zamandan ortaya çıkmıştır, yaratılmıştır. Burada sözü edilen saatle ölçülen zaman değildir. Ona göre mutlak zaman ve mutlak mekan vardır. Leibniz ve Kant’a göre ise zaman bir olay ya da nesne değildir, ölçülemez. Ölçülebilir zaman kendi içinde değil varlıkların devinimiyle ölçülebilir.

Teologlara(dincilere)göre zaman mutlak ve değişmez değildir. Çünkü, bu özellikler tanrıya mahsustur. Bir tür algı ve inançtır zaman. Zaman da diğerleri gibi, sahte bir ilahtır. Özel görecelik kuramına göre zaman ışık hızıdır. Işık hızı da sonuçta sonlu bir kavram olduğundan bir tanrı gibi algılanamaz. Kaldı ki, Einstein’ın formülündeki ışık hızının karesi kavramı zaman anlamında olmayıp normal bir katsayıdır. Matematiğe göre zaman iki devinim arasındaki süredir. Bu tanım, düzlem geometrisine göre yapılmış olup uzayda geçerli değildir. Hareket ve maddenin nesnel durumu zamanla belirir. Zamanın olmadığı yerde nesnellik de yoktur. Zamanın olmadığı yer hiçlik alemidir. Ancak, Einstein’a göre uzayda zaman bükülmektedir.

Bir dörtgenin yüzeyindeki iki nokta arasındaki devinim ile bir kürenin yüzeyindeki iki nokta arasındaki devinim ayni değildir. Kürenin yüzeyinde zaman bükülmüş ve değişmiştir. Dolayısıyla, uzayda zaman yerküredeki zamana göre daha yavaştır Big bang zamanın patlamasıdır. E=mc2(kare) formülüne göre Big bang olmuş ve evren ortaya çıkmıştır. O nedenle E=mc2(kare) uzaydır. Kuantum kuramı ile madde çözümlenince atomlara, atom altı parçacıklara ve enerji topaklarına ulaşılmıştır. O nedenle de varlık E=mc2(kare)olmaktadır. Einstein her nen ve her olay görecelidir demiştir. Günümüzde nesnel zaman yoktur, görecelik zamanı vardır. Kuantum kuramı ise mikro ve makro kozmoslarda kaosun bulunduğunu ileri sürmektedir. Bunun sonucunda Einstein zaman tanrıdır derken kuantumcular her nen enerjidir demektedirler. Bektaşi inancına göre de her nen tanrıdır ve tanrının bir parçasıdır. Ateistlerin-teistlerin-felsefecilerin-fizikçilerin-kuantumcuların zaman kavramı üzerinde daha çok yoğunlaşmaları gerekmektedir. Zaman kavramındaki tıkanıklığın ve karışıklığın aşılması zorunlu duruma gelmiştir. Matematikçiler dördüncü boyut olarak zamanı sürekli olarak hesaba katmalıdır. Fizikçiler ve astronomlar uzay araştırmaları ile zamana ulaşmaya çalışmalıdır. Biyologlar ve doktorlar beynin derinliklerine dalıp zamanı bulmaya çabalamalıdır. Tanrı ile nesnelerin birliği ve ayniliğini ileri süren inanç sistemleri derinlemesine incelenmeli ve zamana ulaşmanın yolları araştırılmalıdır. Nitekim; günümüzde uzay zaman, matematiğe girmiştir. Bu kavramla süper galaktik ve atom altı kuramları nı ortaya atmak olanaklı olmuştur. Bu yolla 26 boyutlu evrene dek ulaşılmıştır. Fizikte zaman yedi fiziksel nitelikten biri olarak göz önüne alınmaktadır. Bu nitelikler; uzunluk, sıcaklık, kütle, madde, elektrik, ışık şiddeti, katı açı-düzlem açı ve zaman olmaktadır. Fiziğin diğer altı nitelikleri üzerinde yoğun çalışmalar yapılmışken zaman üzerinde yeterince yoğunlaşılmadığı anlaşılmaktadır. Zaman üzerinde çalışmalar sürdüğünde zamana ulaşmak olanaklı olacaktır. .

 
Toplam blog
: 142
: 578
Kayıt tarihi
: 04.09.13
 
 

1940 yılında İzmir'de doğdum İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdim 1961 yılında Mülkiye(Siyasa..