Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '21

 
Kategori
Bilim
 

ZAMAN NEDİR

Neden her şey hareket halindedir? Neden hareketlilik var? Neden sürekli her şey bir değişim, bir dinamiklik içerisindedir? Neden mutlak sabitlik, mutlak durağanlık yoktur? Hareketin, değişimin kaynağı, zorlayıcı gücü nedir? Bir maddenin, bir parçacığın sonsuz mutlakta durmasındansa ilerlemesini sağlayan itici güç nedir? Işık hızında hareket eden fotonun kendisi bile neden hareket halindedir? Neden var olan her şey, makro ve mikro kozmos, donmak yerine bir hareketliliği tercih etmiştir/etmek zorunda kalmıştır? Bu hareketliliğe, bu tercihe neden olan öz nedir?

Zaman...

Zaman, var olan her şeyi durağanlıktan çıkararak, hareketliliğin ve yaşamın var olmasını sağlar. Biyolojik moleküller, ancak zaman kavramı var ise bir yerden başka bir yere hareket edebilir ve bu şekilde de canlılığın var olmasını sağlayabilir. Zaman kavramı yok ise hareketlilikten de söz edilemeyeceği için yaşamdan da bahsedilemez. Düşünmek, hissetmek bile ancak zaman kavramı var ise mümkün olabilmektedir. Zaman; atomların, moleküllerin, biyolojik moleküllerin, gezegenlerin, yıldızların, galaksilerin, düşünebilmenin, hissedebilmenin, sıfır anından, yokluktan, bekleyişten, donmuşluktan kurtulmanın, var olabilmenin, var olduğumuzu anlayabilmenin altında yatan özü teşkil etmektedir. Zaman olmasa idi, zaman akmasa idi var olan her şey donacağından hiç bir şeyin var olduğunu anlayamayacak ve bu şekilde de yaşamdan da bahsedemeyecektik.

Zaman, biz istesek de istemezsek de, yerimizde otursak da oturmasak da, hareket halinde olsak da olmasak da, araba ile, uçak ile, gemi ile, roket ile seyahat etsek de etmesek de sürekli akmaktadır. Ağzımızdan çıkan her harfte, her cümlede saniyeler, dakikalar geçmektedir. Vücudumuzda gerçekleşen her bir kimyasal reaksiyonda, her bir nefeste, her bir kalp atımında saniyeler geçip gitmektedir.

********************

Zaman kavramı konusunda oldukça farklı bir bakış açısı sunan oldukça etkileyici bir makale, mutlaka okuyunuz:

http:// https://drive.google.com/file/d/1WJBITZOhjqY69OIrwh3vNOYEpoJibEZY/view?usp=sharing

 
Toplam blog
: 13
: 391
Kayıt tarihi
: 16.10.12
 
 

Meslek: Mühendis, Araştırmacı yazar İlgi Alanı: Bilim, Felsefe, Din, Psikoloji, Paranormal bi..