Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '11

 
Kategori
Felsefe
 

Zamanı akıtmak 23

23-] Böyle yansımalı iki ters U atımlı şekil olay, olay ufkunun (kendi eksenlerinin üst üste düşmesi çakıştırılması ile her bir U şekil devim zamanı diğeriyle, uç uca çakışırlar. Bu yansıma düşüncemiz, hayalimizdir. Ya da bellektir, hakikattir, kayıttır, geçmiş zamana dek olayların kendi ufku olay ekseniniz üzerine sarılmasıdır. Sizin çevrenizde ve içinizdeki olabilecek olan birikişti her tür algı ve depo zaman olay yansılanıştırlar. Olay eksen çakışması, kendi gerçekleşmesi bakımında olasıdır. 

Olayların bir ekseni vardır. Bu da başlangıç koşullarıdır. Başlangıç koşularında girişen parçacıklar sınırlıda olsa, eksen (orijin) üzerinde devinir ve girişirler. Her bir girişme eşiği, o olayın ısı ve tirilleşme (frekans) gibiden faz farkı idi. 1-Olaylar aynı eksen üzerinde, birçok faz farkı ile girişirler. 

Böylece, süreçler boyunca girişen faz farkları sayısı sonsuzlaşır. 2-Yine sayısız farklı zamanlarda, farklı olaylar; aynı faz (yola çıkış noktası) noktasında başlayıp, aynı bitiş noktasında son bulabilir. Bunlar eş zamanlı olaylardır. 

Birbiri ilen, hiç alakaları olmayacağı gibi birbiri ile bağıl tetikleyici olaylar da olabilirler. Bu da, faz devinme zamanları farklı olan kimi olay durumları, hem eş yönlü yapacaktır. Hem de olayları aynı fazlı yapacaktır. 3- Bir sinüs olayı ekseni boyunca; yani bir sinüs atımı ekseni, kendisini oluşturup gerçekleyene değin; bir sinüs dalga kendi hareketini başlatıp bitirene değin; aynı eksen üzerinde, aynı sinüs dalga içinde; aynı eksen ve sinüs olaylarına bağlı kalışla, başlayıp biten, binlerce, yüz milyonlarca, trilyonlarca; olaylar gerçekleşir. Bu da demektir ki zamanların ve olayların iç içe geçmesi ve başlangıç koşullarına bağlılık karakterli oluşmadır. 

Örneğin, su molekülleri, bir oluşma girişmesi içinde, molekül olaraktan, bir zaman paketidirler. Su molekülü, bir su molekülü olmazdan öncesi bağımsız H2 ve O2 gibi anları olan, birbirine göre olan yalın geçmişlerini taşırlar. Bu anlar, sudan bağımsız geçmişleridirler. Hidrojenin, oksijenin, oluşmuş olduğu evrensel seyir anlarının kimi fotoğrafını ele verir olan süreçlerin kimi beliren halleridirler. 

Bunlar her halükarda olmuş bitmiş, dalgalanan topak, kuantik süreçtelerdir. Yani, dalga ve topak, kuantik süreçler, kendi zamanını, kendi üzerine saran süreçlerdir. Hidrojen ve oksijen yan yana süreçler iken ilişkin süreçlerdir. Girişmiş süreçler olaraktan da, su molekülünü oluştururlar. Yalınız hidrojen ve oksijen, sadece su için var olan bir tarif ediş, değildirler. Bambaşka olay ve olguları da tarif eden bir olanlıktırlar. 

Zamanlar, akış olaraktan; kısmen tersinmezdiler. Yukarıda belirttik, bir olay, bir durumlar ne kadar geri giderlerse gitsinler, bir noktadan itibaren tıkanırlar. Çünkü tersinen süreçlere göre çevrenin genel zamanları tersinemezdiler. Oysa her tersinmeyi, çevre süreçlerinin de başlangıç koşullarına doğru, gittikçe sıkışan zaman kayması ile ancak geri götürülebilirler. 

Yine olaylar kısmen de, belli bir açı olay zaman özel bağıntı içinde tersinir süreçlerden oluşurlar. Kısmi tersinir süreçler olmasa, çevrimler olamazdı. Kimi özel iç koşulların yaratılmasıyladır ki içti sindirme ve ayrışanı birleştirme olaylarımız gerçekledirler. Özümlemeye dek olan analiz ve sentez olayları kısmi bir tersinme olaylarıdırlar. Değilse ölümle geri gidiş, çözülme olmazdı. Bir kazağı sökmek de, bu tür bir in organik tersinir süreçtir. 

Örneğin bir litre kaynar su ile bir litre soğuk su birleştiğinde iki litre ılık suyunuz vardır. Kaynar su ile soğuk su, zaman mekân süreçleri içinde girişecekle ılık bir düzlemin zaman ve mekân düzeyine dönüşürler. 

Artık sizin 1 litre ılık ve 1 litre sıcak suyu ayırmanız olanaksız gibidir. Yani süreç geri dönüşsüz bir işlevdir. Yine, 1 litre su ile bir litre tuzu karıştırıp, kuantlaştıra bilirsiniz (parçacıklar çözeltisi ya da karışımları yapabilirsiniz). Ancak bu karışımı ayırmanız mümkündür. İlk örnekte ısı geçişmeleri nedeni ile eşit eşilen derişimi ayıramadık. İkinci örnekte ise farklı derişme içindeki iki çözelti miktarı ayrıştırıldı. Ayrışma, birbirine göre hal geçiş zaman farklarından dolayı görece gerçeklindi. 

Hiçbir olayı sürekli olacakla aynı türden söyleyemeyiz. Tuzlu suya ısı vererek buharlaştırıp, suyu bir yere imbikler, tuzu ortamda alı koyabilirsiniz. Olay, aynı zaman şartları içinde, bir karışım, bir yan yana süreçler biçimine dönüşürler. Her durumda da olay zamanı, kendisine özgü olan süreçleri içinde akarlar. 

Yani zaman sınırlı olarak tarsine döner. Tıpkı enzim atik süreçlerde, enzimlerin reaksiyonları, süreci ileri akıtırken kendisi hiç değilse azalıp artıp eksilmemiştir. Bunu, sınırlı durum içinde olay sipin yönlerini değiştirerekten zamanı tersinir kılabiliriz. Bir süre sonra durum, yine eski zamanlı yine eski hızlı ve yöndü durumunu alıp, evrensel sistemin akışına girecektir. 

Süreçler kuram olarak başlangıç kuant durumlarına kadar tersinir olduğu halde, Dünya'mızdaki süreçler; bir su molekülünü, kendiliğinden temel parçacıklar boyutuna kadar götürülüp, yok edemezler. İşte burası genel bağıntılı asıl ve genel tersinmezlik düğümünü oluştururlar. 

Masada düşerek kırılan bir bardak tersinir süreçle tekrar bardak olamıyorsa; inorganiklerin özel bağıntılı süreçler oluşturamamasındandır. Fermuar hareketi ile bardağı oluşturan koşulları tekrar kendi özel zaman içinde ve beraberinde kurguluyor olamamasındandır. Tekrarı, süreçleri kanser kontrolsüz şekilde başarmaktadır! Yaralanan yeriniz onarılmaktadır. Yine teorik olarak kopan bir organik parmak, özel tekrarı tersinme ile olasıdır. 

Sürecek 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..